Αυξήσεις από Ιούνιο στις επικουρικές συντάξεις

on .

syntakseis

• Μία μεγάλη αδικία, την οποία υφίστανται εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι εξαιτίας του διαβόητου νόμου Κατρούγκαλου, πρόκειται να αποκατασταθεί αρχής γενομένης από την ερχόμενο μήνα.
Πιο συγκεκριμένα, στις 2 Ιουνίου συνολικά 250.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αυξημένες τις επικουρικές συντάξεις τους οι οποίες είχαν περικοπεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις αυτές θα αφορούν σε όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ.
Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας παράλληλα τα βήματα που απομένουν να γίνουν στον τομέα του ασφαλιστικού.
Μέχρι και 200 ευρώ…
Για αποκατάσταση «της μεγάλης αδικίας του ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο ο Υπουργός Εργασίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις. Όπως είπε, η αύξησή τους αποτελεί μία εξέλιξη που αφορά σε συμμόρφωση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου.
Η αύξηση, σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας, θα είναι μεσοσταθμικά 99,5 ευρώ μεικτά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνει έως και τα 200 ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι όταν πληρωθούν τα αναδρομικά για κύριες και επικουρικές συντάξεις βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ «θα καταβληθούν εφάπαξ και σε μία καταβολή».
Σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του ο υπουργός ανέφερε ότι «διορθώνουμε την αντισυνταγματική περικοπή- σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Επικρατείας- των επικουρικών συντάξεων που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ…».
Τέσσερα βήματα
Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι εκκρεμούν τέσσερα ακόμα βήματα στο ασφαλιστικό. Πιο αναλυτικά, όπως είπε, μέσα στον Ιούλιο θα απονέμεται η ψηφιακή σύνταξη. Όπως σημείωσε, το 40% των νέων συντάξεων θα εκδίδονται ψηφιακά, ενώ στο τέλος του 2020 θα βγαίνουν ψηφιακά οι συντάξεις του δημοσίου. Ακόμα επίκεινται η αύξηση των κύριων συντάξεων, τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων από την 1η Οκτωβρίου 2019 και τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων από 1η Οκτωβρίου 2019. Τέλος, υπογράμμισε ότι η άδεια ειδικού σκοπού και στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύει μέχρι το τέλος της σχολικής περιόδου.