Οικονομική ενίσχυση των Δήμων ζητά η ΚΕΔΕ

on .

LEFTA

Στον κομβικό ρόλο που έχει να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και την επόμενη μέρα, με την σταδιακή άρση των μέτρων, αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Δημ. Παπαστεργίου κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ., μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και την επόμενη μέρα, όπου σταδιακά θα επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης θα είναι εξίσου σημαντικός για να επανεκκινήσει η ζωή σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Για να γίνει όμως αυτό, οι Δήμοι χρειάζονται επιπλέον οικονομική στήριξη, για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» των προϋπολογισμών των Δήμων λόγω των μέτρων», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο κ. Παπαστεργίου.
Στο Δ.Σ συζητήθηκε το θέμα της μείωσης των τελών τραπεζοκαθισμάτων στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που παρέμειναν κλειστά λόγω της καραντίνας και για όσο διάστημα διήρκεσαν τα μέτρα.
Επαναλειτουργία σχολείων
Στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των σχολείων, στο ΔΣ της ΚΕΔΕ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των Δήμων για την σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής, απολύμανσης και καθαριότητας…
«Βοήθεια στο Σπίτι»
Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο λειτούργησε με επάρκεια την περίοδο της κρίσης, να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό. Στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ έγινε ειδική αναφορά στις χορηγίες των εταιριών που προσέφεραν 340 αυτοκίνητα για την διανομή υλικού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και των σούπερ μάρκετ που προσέφεραν τρόφιμα και άλλες προμήθειες ειδών πρώτης ανάγκης.
Αθλητικοί χώροι
Οι Δήμοι σε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού θα τηρήσουν τις υγειονομικές εντολές και έτσι οι ανοιχτοί χώροι άθλησης σταδιακά θα επαναλειτουργήσουν, ενώ θα παραμείνουν ακόμη εκτός λειτουργίας οι κλειστοί χώροι και οι πισίνες.
Το Ν/Σ του ΥΠΕΚΑ
Η ΚΕΔΕ χαιρέτισε τις θετικές αλλαγές του νομοσχεδίου που αφορούν τους ΟΤΑ Α’ βαθμού αλλά είναι κάθετα αντίθετη, με την εμπλοκή των Περιφερειών στον τομέα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δώσει δείγματα θετικού έργου.
Δημοτική Αστυνομία
Εξάλλου, η ΚΕΔΕ προτείνει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στους Δήμους που δεν διαθέτουν και την ενίσχυσή της. Παράλληλα τέθηκε το θέμα των σχολών εκπαίδευσης των Δημοτικών Αστυνομικών, η οποία συνδέεται άμεσα με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν.