Άμεσα και τολμηρά μέτρα ζητά ο τουριστικός κλάδος

on .

PARALIA KSAPLOSTRES 1

• Μπορεί η χώρα μας να έχει διαχειριστεί πολύ καλά τον κορωνοϊό σε υγειονομικό επίπεδο, ωστόσο με την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα φανούν οι επιπτώσεις της πρωτοφανούς αυτής κρίσης στον τομέα της οικονομίας.
Μεγάλο «θύμα» της πανδημίας αναμφίβολα είναι ο τουρισμός, με τους επαγγελματίες του κλάδου να κρούουν το καμπανάκι προς την Κυβέρνηση για να ληφθούν μέτρα που θα τους δώσουν κάποιες «ανάσες».
Ήδη τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς ακόμη κι αν ανοίξουν τα καταλύματα και οι επιχειρήσεις τον Ιούνιο, οι ακυρώσεις από το εξωτερικό πέφτουν βροχή, ενώ άγνωστο παραμένει εάν και πόσοι Έλληνες θα μπορέσουν φέτος να πάνε διακοπές.

Ενδιαφέρουσα έρευνα…
Πάντως σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας οι μισοί Έλληνες δεν θα κάνουν φέτος διακοπές! Η έρευνα είχε σκοπό να καταγράψει τις προθέσεις και τις προτιμήσεις των Ελλήνων σε ότι αφορά τις καλοκαιρινές τους διακοπές για φέτος και να αποτυπώσει τις τάσεις στον εσωτερικό τουρισμό για το καλοκαίρι.
Όπως προκύπτει σχεδόν οι μισοί Έλληνες (47%) σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι και συγκεκριμένα το μήνα Αύγουστο (65%). Η Ελλάδα είναι ο κύριος τόπος διακοπών (90%) ενώ τα ξενοδοχεία θα είναι η κύρια διαμονή τους (46%).
Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν θα κάνει διακοπές το 19% του δείγματος, είναι λόγω έλλειψης χρημάτων (36%), λόγω κορωνοϊού (32%), και λόγω φόρτου εργασίας (22%).

Ζητούν μέτρα!
Άμεσα και τολμηρά μέτρα στήριξης ζητά ο κλάδος των ξενοδόχων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλ. Βασιλικό.
«Οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν εύλογες προσδοκίες για τη στήριξή τους από την Πολιτεία σε αυτή τη δίχως προηγούμενο συγκυρία που βιώνουμε όλοι», τονίζει σε ανάρτησή του και μιλά για υγειονομικά πρωτόκολλα, διαφοροποιημένα ανά υπηρεσία και μέγεθος ξενοδοχείου, ώστε να είναι πρακτικά υλοποιήσιμα. Επίσης για χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικές ελαφρύνσεις για την τόνωση της ρευστότητας και για να μπορέσουν τα ξενοδοχεία να επιβιώσουν μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλής ζήτησης και υψηλού ανταγωνισμού. Τέλος ζητά επιδότηση της εργασίας για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού των ξενοδοχείων.

Προτάσεις…
Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας κατέθεσαν τις προτάσεις τους στα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού.
Μεταξύ άλλων ζητούν πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού 12μηνης διάρκειας με διεύρυνση των κριτηρίων συμμετοχής των δικαιούχων και κάλυψη μέρους του κόστους διαμονής από το κράτος υπό τη μορφή voucher, μείωση άμεσα - από την επανέναρξη της σαιζόν - του συντελεστή ΦΠΑ σε 6% στη διαμονή και σε 13% σε ολόκληρη την εστίαση και στις μεταφορές, κατάργηση του φόρου διαμονής, κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
Για τις επιχειρήσεις που μισθώνουν ακίνητα του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και Ιδρυμάτων μείωση του ενοικίου κατά 40% για ολόκληρο το έτος 2020.
Ακόμη ζητούν να παρασχεθεί και στις εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες βάσει σχετικής ΥΑ έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, η δυνατότητα ένταξης στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, στήριξη των επενδύσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προτείνουν πρόβλεψη ειδικού πλαισίου για την μακροχρόνια αποπληρωμή των υφιστάμενων ξενοδοχειακών δανείων, περιλαμβανομένων και των χρηματοδοτικών μισθώσεων.
Για τις επιταγές, ζητούν περαιτέρω αναστολή πληρωμών επιταγών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Πρόβλεψη συμπληρωματικών επιδομάτων, ώστε μέσω αυτών να καλυφθεί μέρος της απώλειας εισοδήματος που θα έχουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της μείωσης του χρόνου απασχόλησής τους.
Να προβλεφθεί η επιδότηση του κόστους των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς αυτή να συνδέεται με τον οποιοδήποτε περιορισμό ως προς την μορφή της απασχόλησης των εργαζομένων.