Στο 70% η πτώση του τζίρου στα αρτοποιεία της χώρας

on .

FOYRNOS PSOMI

• Στο 70% φτάνει η πτώση της παραγωγής και του τζίρου στα αρτοποιεία όλης της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος.
Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση «Πέραν αυτής της πτώσης, υπάρχει και μία σημαντική φύρα στα προϊόντα ημερήσιας κατανάλωσης (πίττες, σάντουιτς, ψωμιά) γιατί είναι αδύνατος ο προγραμματισμός της παραγωγής. Είναι επίσης γνωστό ότι αυτά τα προϊόντα, μετά το πέρας της ημέρας αποσύρονται και δεν μπορούν να διατεθούν την επόμενη μέρα. Όσο για τα γλυκίσματα, η πώληση είναι σχεδόν μηδενική. Κανείς δεν αγοράζει γλυκά και άλλα παρεμφερή...».
Οι αρτοποιοί σημειώνουν ακόμη: «Στα Σουπερ Μάρκετ η πώληση άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων μακράς διάρκειας έχει αυξηθεί κατά 40-50 %. Η πώληση αλεύρου οικιακής χρήσης έχει αυξηθεί κατά 141% και εξακολουθεί να έχει ανοδική τάση. Η επισκεψιμότητα στα αρτοποιεία έχει μειωθεί κατά 50%. Παράλληλα, με την μείωση της επισκεψιμότητας, υπάρχει και μείωση της κατά κεφαλήν διάθεσης χρημάτων στο κατάστημά μας. Επίσης, σχετικά με το κομμάτι της εστίασης που προμήθευαν οι φούρνοι με φρέσκα προϊόντα φούρνου, η διάθεση είναι τώρα μηδενική».
Και η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι «χιλιάδες αρτοποιεία απασχολούν από 5 - 30 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων είναι πωλητές/τριες, τεχνίτες, κλπ, οι οποίοι, με την μείωση της επισκεψιμότητας και κατ’ επέκταση της παραγωγής, δεν έχουν επί της ουσίας αντικείμενο απασχόλησης. Απαιτείται πλέον το ένα τρίτο των εργαζομένων για να καλύψουν τις απαιτήσεις της καθημερινής μας λειτουργίας. Ως εκ τούτου, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενταχθεί και το αρτοποιείο στους ΚΑΔ που αφορούν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων».