«Ζεσταίνονται» σιγά – σιγά οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ!

on .

OIKONOMIA KOMPIOYTERAKI LOGARIASMOI

Μετά από μία πενταετία χαμηλών σε γενικές γραμμές επιδόσεων, οι απορροφήσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ ανεβάζουν σιγά – σιγά ρυθμούς, σ’ όλες ανεξαιρέτως τις Περιφέρειες της χώρας, με όλους τους δείκτες που σχετίζονται με τη διαδικασία, όπως οι εντάξεις και συμβασιοποιήσεις έργων να εμφανίζουν βελτιωμένη εικόνα.
Αυτό επισημαίνει ο Σταύρος Καλογιάννης με αφορμή στοιχεία που παραθέτει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιαννιώτη βουλευτή.  

Οι απορροφήσεις
Ποσοστό ένταξης 63,6%, εμφανίζουν σήμερα τα συμβασιοποιημένα έργα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, τα οποία έχουν προϋπολογισμό 16,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει σε ανακοίνωσή του ο Στ. Καλογιάννης. Οι πληρωμές που έχουν γίνει ανέρχονται σε μόλις 8,4 δισ. ευρώ, ποσοστό απορρόφησης 32%. Το ποσοστό αυτό είναι ο μέσος όρος απορρόφησης των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, που έχουν απορροφητικότητα 33,93%, (καλύτερη απόδοση το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού – Εκπαίδευση», ποσοστό 52,3%), των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, που έχουν χαμηλή απορροφητικότητα (29,89%), και των Προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας, με εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα (μόλις 12,98%).
Ένα χρόνο πριν, πάλι, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου 2018, τα ποσοστά συμβασιοποιημένων έργων και απορροφήσεων ανέρχονταν σε 52,6% και 25,2% αντίστοιχα. Ήταν δηλαδή σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα. 

Έκτη η Ήπειρος
Όπως προκύπτει από το έγγραφο του Υφυπουργού Ανάπτυξης, στον πίνακα με τις απορροφήσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ ανά Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, η Ήπειρος καταλαμβάνει την έκτη θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας με ποσοστό απορρόφησης 30,43%. 
Πρώτη είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (40,50%) και ακολουθούν οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (40,43%),  Κεντρικής Μακεδονίας (34,87%), Αττικής (33%) και Ιονίων Νήσων (32,69%). Της Ηπείρου έπονται οι Περιφέρειες Πελοποννήσου (28,81%), Δυτικής Ελλάδας (27,45%), Κρήτης (27,50%), Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (25,84%), Βορείου Αιγαίου (25,12%), Θεσσαλίας (23,44%) και Δυτικής Μακεδονίας (20,65%). Το σύνολο των περιφερειακών προγραμμάτων αγγίζει το 29,89%.

Ο Στ. Καλογιάννης
Όπως αναφέρει σε χθεσινή του δήλωση ο Σταύρος Καλογιάννης, «η πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014 – 2020, είναι απογοητευτική. Το γεγονός ότι πριν ένα χρόνο η απορρόφησή του ήταν μόλις 25,2%, δείχνει ότι αφενός οι Κυβερνήσεις Σύριζα – ΑΝΕΛ έδειξαν απαράδεκτη ολιγωρία στην υλοποίηση των Προγραμμάτων, αφετέρου ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει επιταχύνει σημαντικά, σε λιγότερο από έξι μήνες, τους ρυθμούς απορρόφησης και γενικότερα έχει βελτιώσει ουσιαστικά όλους τους σχετικούς δείκτες (εντάξεις έργων, συμβασιοποιήσεις, κ.α.), ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η νέα προγραμματική περίοδος 2021 – 2027, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καλυφθεί εγκαίρως ο χαμένος χρόνος».
Καταλήγοντας, επισημαίνει με έμφαση πως «η δεκαετία της μεγάλης κρίσης πρέπει να διδάξει σε όλους (Κεντρική διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, επιλέξιμοι φορείς, κλπ) ότι δεν επιτρέπονται άλλες καθυστερήσεις. Μόνο με σκληρή δουλειά μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και η χώρα να αναπτύξει μακροχρόνια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».