Ανάπτυξη δικτύων Φυσικού Αερίου σε Γιάννενα, Άρτα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα

on .

FYSIKO AERIO STATHMOS

• Πρόσβαση σε Φυσικό Αέριο θα αποκτήσει και η Ήπειρος, καθώς η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής συμπεριλαμβάνει Γιάννενα, Άρτα, Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα στο πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων που θέτει σε εφαρμογή σε 39 πόλεις της Ελλάδας. 
Για τις τέσσερις πόλεις της Ηπείρου που περιλαμβάνονται στην δεύτερη φάση επέκτασης των δικτύων μαζί με πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου έχουν γίνει οι προμελέτες και οι διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν το 2021.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, το πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ είναι εμπροσθοβαρές, καθώς είναι ενδεικτικό ότι τα επόμενα δύο χρόνια, οι πελάτες φυσικού αερίου ανά την Ελλάδα που θα συνδεθούν στα νέα δίκτυα, αντιστοιχούν στους μισούς περίπου καταναλωτές φυσικού αερίου στην περιοχή της Αττικής, όπου τα δίκτυα αναπτύσσονται για περισσότερο από 20 χρόνια.
Η πρώτη φάση που είχε ανακοινωθεί από πέρυσι, αλλά οι εργασίες δεν προχώρησαν λόγω ελλείψεων/καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις, περιλαμβάνει 18 πόλεις στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των εργασιών κατασκευής των δικτύων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να κατακυρωθούν το Σεπτέμβριο, οπότε και θα ξεκινήσουν τα έργα.
Το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται, ανάλογα με την περίπτωση, μέσω αγωγού (από το υφιστάμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ ή από τον αγωγό ΤΑΡ που προβλέπεται να τεθεί εφέτος σε λειτουργία), με βυτιοφόρα σε συμπιεσμένη (CNG) ή υγροποιημένη (LNG) μορφή.

Web Baner Antigoni