Πρόσβαση στο μητρώο της ΑΑΔΕ αποκτούν οι υπηρεσίες των Δήμων

on .

AADE

• Μητρώο Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και μητρώο των Δήμων διασυνδέονται, μέσω της πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να δίνει κατ’ επανάληψη και σε όλα τα τμήματα του δήμου του τα προσωπικά του στοιχεία, καθώς αυτά θα αντλούνται αυτόματα από τους αρμοδίους μέσω του μητρώου της ΑΑΔΕ. Δηλαδή, οι πιστοποιημένοι υπάλληλοι των Δήμων θα αναζητούν τα στοιχεία του πολίτη, είτε εισάγοντας μόνο το ΑΦΜ, είτε μόνο τον ΑΔΤ είτε μόνο το ονοματεπώνυμό του. Τα στοιχεία αντλούνται από το μητρώο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διαχειρίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σκοπός αυτής της διαλειτουργικότητας είναι η ταυτοποίηση των πολιτών κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ Α’ βαθμού «Μόνον άπαξ», σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και χωρίς ταλαιπωρία για τον συναλλασσόμενο πολίτη.
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης «αξιοποιώντας το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣ, οι ΟΤΑ βλέπουν ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημά τους να ικανοποιείται, εξαλείφοντας αδικίες και ενισχύοντας τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και Δημοτικής Αρχής».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε: «κεντρικό μας μήνυμα είναι: το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη».
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής υπογράμμισε ότι «η σύνδεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τις υπηρεσίες των Δήμων όλης της χώρας θα συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, μέσω της αυτόματης ενημέρωσης μητρώων και αρχείων, αλλά και στην αμεσότερη επικαιροποίηση των στοιχείων των φορολογουμένων, κάθε φορά, που προκύπτει η σχετική ανάγκη».