Εξαίρεση της φέτας από τους δασμούς των ΗΠΑ ζητά η Ελλάδα

on .

FETA1

Την εξαίρεση και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων, πέραν του ελαιολάδου και των ελιών, από τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας από την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών Μανίσα Σινγκ, στο πλαίσιο των επαφών για το δεύτερο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ που έγιναν τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Σε δηλώσεις που έκανε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι στη συνάντησή του με την Αμερικανίδα Υφυπουργό, έθεσε το θέμα της εξαίρεσης και άλλων προϊόντων, όπως είναι η φέτα και τα ροδάκινα. «Εξηγήσαμε ότι αυτά τα προϊόντα είναι εμβληματικά για την Ελλάδα, εξηγήσαμε ότι η φέτα ουσιαστικά στηρίζει σχεδόν όλον τον κλάδο αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα, ότι είναι ένας δυναμικός κλάδος, όπως επίσης ότι από τα ροδάκινα και τα μεταποιημένα ροδάκινα ζουν μεγάλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ακριτικές περιοχές της χώρας», σημείωσε ο Υφυπουργός.
Στην Έκθεση Anuga
Η εξωστρέφεια, τα ζητήματα του αγροτοδιατροφικού κλάδου και η ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών, Anuga 2019, στην Κολωνία.
Ο κ. Βορίδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το σύνολο, σχεδόν, των 300 και πλέον Ελλήνων εκθετών της Έκθεσης και να ακούσει προτάσεις για την περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, να ανταλλάξει απόψεις για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο, αγροτοδιατροφικό τομέα καθώς επίσης και να ενημερώσει τους εκθέτες για τα νέα οικονομικοπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται στον κλάδο τους.
Στο περιθώριο της Έκθεσης, ο Υπουργός συνομίλησε με κονσερβοποιούς, μεταποιητές και εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου για το επίκαιρο θέμα της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ και δεσμεύτηκε ότι θα θέσει εκ νέου το θέμα στον κ. Πάιατ.