Ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης θα πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά

on .

PETRELAIO

• Ακριβότερα θα πληρώσουμε φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πρατηριούχων που βασίζονται στα δεδομένα που ισχύουν σήμερα στις διεθνείς τιμές και στην ισοτιμία του δολαρίου.
Όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου η τιμή του αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,05 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας ότι είναι υψηλότερη κατά 8 λεπτά περίπου σε σχέση με πέρυσι.
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο πανελλήνιας συγκέντρωσης του κλάδου που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, με τον Πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ να κάνει λόγο για δυσβάστακτη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, επισημαίνοντας την ανάγκη να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ώστε αφενός τα νοικοκυριά να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και αφετέρου να αυξηθούν (λόγω υψηλότερης ζήτησης) τα έσοδα του Δημοσίου.

Τα προβλήματα του κλάδου
Στην χθεσινή συγκέντρωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τονίστηκαν τα προβλήματα του κλάδου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παράνομη διακίνηση καυσίμων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την πολυνομία. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, έξι υπουργεία και η ανεξάρτητη Αρχή ανταγωνισμού έχουν συναρμοδιότητα για τα πρατήρια, ενώ ταυτόχρονα οι πρατηριούχοι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν και να ανανεώνουν 35 διαφορετικές άδειες για τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ σημείωσε ότι τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης Αγοράς Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) υπολειτουργούν και εξαντλούν τη δραστηριότητά τους στα πρατήρια.
Υπογράμμισε ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης καυσίμων και η καθετοποίηση της αγοράς έχουν οδηγήσει -μαζί με την οικονομική κρίση- εκατοντάδες πρατήρια σε «λουκέτο».
Ανέφερε τέλος ότι είναι αδύνατο ένας πρατηριούχος να λειτουργήσει 100 % νόμιμα, γιατί είναι τέτοιο το πλήθος των φορολογικών, τελωνειακών, αγορανομικών, υγειονομικών, πολεοδομικών, αστυνομικών, εργασιακών, ασφαλιστικών, πυροσβεστικών και άλλων διατάξεων ασφαλείας που είναι πραγματικά αδύνατο να τις γνωρίζει κάποιος και να τις εφαρμόζει.