Φόβοι για άλμα στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

on .

DIANOMH PETRELAIOY

Έντονος είναι ο προβληματισμός στα Ηπειρωτικά νοικοκυριά για το πώς θα βγάλουν τον φετινό χειμώνα, καθώς μπορεί ακόμη να μην ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και ο καιρός μέχρι τώρα να είναι σύμμαχός μας, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι η τιμή του από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι σημαντικά αυξημένη, ακόμη έως και 18 λεπτά ακριβότερη σε σχέση με αυτήν που έκλεισε τον Απρίλιο.
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα ισχύσει φέτος με το επίδομα, εάν και πόσο θα αυξηθεί και φυσικά εάν θα υπάρξουν αλλαγές στα γεωγραφικά κριτήρια αλλά και στη διαδικασία χορήγησής του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρατηριούχων, στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα η τιμή ανά λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι 1,10 -1,15 ευρώ, ενώ στην Κρήτη στις Κυκλάδες και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές η τιμή μπορεί να φθάσει έως και 1,20.
Ας σημειωθεί ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανέρχεται στο 28% της τιμής του και ο ΦΠΑ στο 24%, με τους πρατηριούχους να ζητούν μείωση των υπέρογκων φόρων ώστε να πέσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε λογικά επίπεδα.
Στο μεταξύ, πανελλαδική συγκέντρωση του κλάδου των πρατηριούχων διοργανώνει αύριο, Κυριακή η ΠΟΠΕΚ, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα της αγοράς καυσίμων, ενόψει και της έναρξης της περιόδου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
- Η ανεξέλεγκτη παραβατικότητα που εξακολουθεί παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις και δεσμεύσεις της Πολιτείας να μαστίζει την αγορά καυσίμων, εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων και του καταναλωτή.
- Ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
- Η πολυνομία και η γραφειοκρατία, που αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και καθιστούν τους πρατηριούχους έρμαια στις διαθέσεις των ελεγκτικών αρχών.