Η θέρμανση «πονοκέφαλος» για τα ορεινά της Ηπείρου!

on .

PETRELAIO DIANOMH

• Μπορεί ακόμη οι θερμοκρασίες να κυμαίνονται σε υψηλά σχετικά επίπεδα και το καλοκαιράκι μόνο ημερολογιακά να μας έχει αποχαιρετίσει, ωστόσο σε λίγο καιρό – μπορεί και πολύ σύντομα στα ορεινά της Ηπείρου – τα νοικοκυριά θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο ίσως «πονοκέφαλο» του χειμώνα, που δεν είναι άλλος από την θέρμανση.
Ήδη πολλοί έχουν αρχίσει να κάνουν το κουμάντο τους, με την προμήθεια καυσόξυλων για τα τζάκια και τις σόμπες, όμως για τα περισσότερα νοικοκυριά, ειδικά στις περιοχές που καταγράφονται πολικές θερμοκρασίες, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι άκρως απαραίτητο για να βγει ο δύσκολος χειμώνας.
Έχοντας υπόψιν ότι η τιμή του, με βάση τα περυσινά δεδομένα, έφτανε μέχρι και 1,2 ευρώ το λίτρο, διάχυτος είναι ο φόβος ότι φέτος εάν η τιμή εκτιναχθεί – μετά και τα τελευταία γεγονότα στις πετρελαιοπαραγωγικές αραβικές χώρες - τα νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να ζεστάνουν επαρκώς τα σπίτια τους. Το πρόβλημα γίνεται πολύ πιο έντονο στα ορεινά της Ηπείρου, όπου το κρύο είναι τσουχτερό και διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας. Εκτός από τα νοικοκυριά, μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισαν πέρυσι και πολλοί ξενώνες στα ορεινά χωριά του Νομού Ιωαννίνων, καθώς το κόστος της θέρμανσης ήταν υπέρογκο και άρα ασύμφορη η λειτουργία τους! Έτσι, επέλεξαν να κρατήσουν κλειστούς τους ξενώνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις της ορεινής Ηπείρου.
Το επίδομα θέρμανσης
Εάν λοιπόν δεν πέσει η τιμή του πετρελαίου, οι ελπίδες θα στραφούν αποκλειστικά στο επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα μπορέσει να δώσει μια ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Βέβαια, εάν ακολουθηθεί το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή να καταβάλλεται η πρώτη δόση τον Ιανουάριο και η δεύτερη τον Ιούνιο (!) κι αυτή πετσοκομμένη, τότε μάλλον κι αυτό για τους περισσότερους θα είναι... δώρον άδωρον!
Αν κι ακόμη η Κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της επίσημα για το «τι μέλλει γενέσθαι», οι πληροφορίες που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος» ότι στο Υπουργείο Οικονομικών μελετώνται ήδη αλλαγές στα γεωγραφικά κριτήρια, καθώς και στις διαδικασίες χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, δημιουργούν αισιοδοξία για το πώς θα κυλήσει ο φετινός χειμώνας.
Αυτό καταβάλλεται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας, βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών, καθώς και περιουσιακών κριτηρίων. Ως γνωστόν ο Νομός Ιωαννίνων βρίσκεται στην υψηλότερη (Α΄ ζώνη) και το ποσό του επιδόματος ανέρχονταν σε 0,16 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, που αγοράζεται την περίοδο χορήγησης του καυσίμου, η οποία αρχίζει από τις 15 Οκτωβρίου και λήγει στις 30 Απριλίου.
Νωρίτερα η καταβολή του...
Στόχοι των αλλαγών που εξετάζονται είναι:
- Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος πολλά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, τα οποία διαμένουν μόνιμα σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές και τα οποία –λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φθινόπωρο στις περιοχές αυτές– αναγκάζονται να καταναλώνουν κάθε χρόνο πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους, πολύ πιο νωρίς από τα νοικοκυριά που κατοικούν στην υπόλοιπη χώρα.
- Να καταβάλλονται τα ποσά του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους χωρίς καμία καθυστέρηση, ει δυνατόν από την αρχή της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή από τον Οκτώβριο, κι όχι από τον Ιανουάριο του εκάστοτε επόμενου έτους.
Οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:
- Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.
- Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
- Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Το αγροτικό πετρέλαιο
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο να επαναφέρει το καθεστώς του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται για χρήση στους αγρότες. Το καθεστώς αυτό καταργήθηκε με το Μνημόνιο ΙΙΙ που επέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2018.
Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε σταδιακή -σε δύο δόσεις- αύξηση στο συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου κίνησης από τα 0,066 στα 0,33 ευρώ το λίτρο. Στη συνέχεια, την 1η-1-2017 αύξησε περαιτέρω τον ΕΦΚ του πετρελαίου στα 0,41 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό σχεδόν επταπλασίασε τον ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος της αγροτικής παραγωγής.
Εφόσον η τωρινή κυβέρνηση επαναφέρει σε ισχύ το καθεστώς του μειωμένου ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, θα εφαρμοστεί και πάλι το σύστημα της εκ των υστέρων επιστροφής της διαφοράς μεταξύ του κανονικού και του μειωμένου ΕΦΚ στους δικαιούχους αγρότες με κριτήρια τα είδη και τις εκτάσεις των καλλιεργειών.