Έρχονται αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό

on .

lefta

• Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων φέρνει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο προωθεί αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων.
Αρχές Σεπτεμβρίου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα επεξεργαστούν ένα βελτιωμένο σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, το οποίο θα παρουσιάσουν στους θεσμούς που θα βρεθούν στην Αθήνα στα μέσα έως τέλη Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου να ψηφιστεί ο νέος νόμος.
Μέχρι στιγμής μόλις 24 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής τους με την τράπεζα στην οποία χρωστούσαν. Πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν οφειλές σε μία μόνο τράπεζα, καθώς η αποτυχία του μηχανισμού είναι παταγώδης στην περίπτωση των επιχειρήσεων που είχαν οφειλές σε πολλαπλούς πιστωτές, δηλαδή τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τράπεζες. Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών σε αυτή την κατηγορία είναι 854 επιχειρήσεις, από τις οποίες μόλις 127 πέτυχαν ένα είδος ρύθμισης των οφειλών τους.
Με βάση τα στοιχεία από τις 3.446 επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει μέχρι τα τέλη Ιουνίου αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού οι 2.622 αιτήσεις αφορούσαν ρύθμιση οφειλών σε πέραν του ενός πιστωτών (πολυμερής διαπραγμάτευση), δηλαδή προς το Δημόσιο, τις τράπεζες ή/και σε άλλους πιστωτές.
Από αυτές, οφειλές και σε τράπεζα είχαν 854 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 231 απορρίφθηκαν και οι 496 είναι σε εξέλιξη. Οι 127 έγιναν δεκτές και υπήρξε τελικώς συμφωνία οφειλετών και πιστωτών, αλλά παρ’ όλα αυτά καμία μέχρι σήμερα σύμβαση ρύθμισης των παραπάνω οφειλών δεν έχει υπογραφεί.