Παντελής έλλειψη ενημέρωσης για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

on .

SYNTAKSH GIAGIA

• Οργή και αγανάκτηση προκαλεί σε χιλιάδες συνταξιούχους η καθυστέρηση έκδοσης των ενημερωτικών σημειωμάτων, από τα οποία θα μπορούσαν να ενημερωθούν για το ποσό που λαμβάνουν μετά τον επανυπολογισμό.
Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για πλήρη αδιαφάνεια στον πραγματοποιηθέντα επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων από το Υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι αυτός ολοκληρώθηκε αρχές του 2019, με παντελή όμως έλλειψη ενημέρωσης των ενδιαφερομένων, επειδή έχει τεθεί φραγή στα ηλεκτρονικά δεδομένα του ΕΦΚΑ.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όπως σημειώνει, να παραμένουν άγνωστα στους συνταξιούχους τόσο οι παράμετροι που ελήφθησαν υπόψη και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, όσο και η διάρθρωση των ποσών που δικαιούνται, αλλά και των ποσών που παρακρατούνται.
Οι συνταξιούχοι καταλογίζουν αντιδημοκρατική συμπεριφορά στο Υπ. Εργασίας, καθώς πλήττεται καίρια το δημοκρατικό δικαίωμα ενημέρωσης 2.500.000 συνταξιούχων και καλούν Υπουργείο και ΕΦΚΑ να άρουν τις φραγές από τα ηλεκτρονικά στοιχεία των κύριων συντάξεων.
Όπως ανέφερε στο enikonomia.gr, ο Γενικός Γραμματέας της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Πέτρος Βογιατζής «έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις τόσο στον ΕΦΚΑ όσο και το υπουργείο Εργασίας ζητώντας ενημέρωση και η απάντηση που λαμβάνουμε είναι ότι επειδή αλλάζει το ηλεκτρονικό σύστημα και θα εκσυγχρονιστεί, είναι κλειστό το σύστημα και καθυστερεί η έκδοση των σημειωμάτων».
Ο ίδιος θεωρεί ωστόσο ότι «ο πραγματικός λόγος της καθυστέρησης είναι ότι λόγω του επανυπολογισμού που έγινε μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, δεν θέλουν ίσως οι αρμόδιοι να δουν τι έγινε με τις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι και ειδικά τώρα που πάμε για εκλογές».
Ο κ. Βογιατζής εκτιμά ότι «για τουλάχιστον 2-3 μήνες δεν πρόκειται να γίνει κάτι και πως το θέμα θα λυθεί μετά τις εκλογές». Όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία έχει προσφύγει και στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος έχει πει ότι πρέπει να δοθούν τα ενημερωτικά σημειώματα.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2019 έχει «κλειδώσει» το σύστημα έκδοσης ενημερωτικών με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και κανείς παλιός συνταξιούχος δεν γνωρίζει πώς επανυπολογίστηκε με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξή του, ποια είναι η εθνική και ποια η ανταποδοτική σύνταξη που αναλογεί και ποια είναι η περιβόητη προσωπική διαφορά.
Πολλές είναι οι αιτήσεις που υποβάλλουν στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ συνταξιούχοι, οι οποίοι ζητούν να εκδοθεί εκτελεστή διοικητική πράξη σχετικά με τον επανυπολογισμό της κύριας σύνταξής τους.
Από τον ΕΦΚΑ όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι, δεν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα ως προς την καθυστέρηση ή κάποια προσπάθεια απόκρυψης των ενημερωτικών σημειωμάτων, αλλά αποδίδουν την καθυστέρηση στην αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος.