Έχουν πάρει… φόρα οι εξαγωγές φέτας!

on .

FETA MAXAIRI

• Η φέτα δεν είναι μόνο ένα προϊόν - σήμα κατατεθέν της Ηπειρωτικής κτηνοτροφίας αλλά και το νούμερο ένα εξαγωγικό είδος της χώρας μας όσον αφορά στον κλάδο των τροφίμων.
Κυριολεκτικά ένας «λευκός χρυσός» με προοπτικές ανάπτυξης που βελτιώνονται διαρκώς, ο οποίος είναι φυσικό να προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών που ονειρεύονται εξαγορές!
Κερδίζει έδαφος
Στην παραγωγή φέτας, η οποία έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν ΠΟΠ, κυριαρχεί, όπως είναι γνωστό, η Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», η οποία με τη στρατηγική που εφαρμόζει στην ανάπτυξη των εξαγωγών της συμβάλλει σημαντικά στο να κερδίζει συνεχώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών εκτός Ελλάδας. Κάπως έτσι, διαφαίνονται όλο και πιο καθαρά τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει το τυρί με τη μοναδική γεύση στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ προσελκύει το ενδιαφέρον και ξένων επενδυτών που βολιδοσκοπούν την αγορά για να μπουν μέσω εξαγορών.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», τα έσοδα από τις εξαγωγές φέτας ξεπερνούν ετησίως τα 340 εκατ. ευρώ, με τη ζήτηση να αυξάνεται συνεχώς. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Icap, αποτελεί το πρώτο εξαγωγικό τυρί της χώρας μας, με το μερίδιο στις συνολικές εξαγωγές τυριών να είναι στο 76,8%. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα παράγονται περίπου 120.000 - 130.000 τόνοι φέτας, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της παραγωγής των μεγάλων και μικρών εταιρειών του κλάδου, που όμως καλύπτουν μόλις το 10% της ζήτησης στην Ε.Ε., η οποία εκτιμάται σε 500.000 τόνους.
«Μήλον της Έριδος»!
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, για το 2017 πρώτη εξαγωγική αγορά για τη φέτα ήταν η Γερμανία με μερίδιο στις συνολικές εξαγωγές 35% σε ποσότητα, δεύτερη η Μεγάλη Βρετανία με 17%, τρίτη η Ιταλία με 11%, τέταρτη η Σουηδία με 6%, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε η Γαλλία με μερίδιο 5%.
Η αυξημένη ζήτηση για φέτα στις διεθνείς αγορές την έχει ωστόσο μετατρέψει σε «μήλον της Έριδος» μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών που προσπαθούν κατά καιρούς να διεκδικήσουν το δικαίωμα παραγωγής της. Και το κάνουν αυτό παράγοντας και διακινώντας χιλιάδες τόνους λευκού τυριού το οποίο «βαφτίζουν» φέτα προκαλώντας ζημιά στους Έλληνες τυροκόμους.
Δεν υπάρχουν ΠΟΠ
Κάπως έτσι, το θέμα οδηγήθηκε στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το οποίο αποφάσισε υπέρ της Ελλάδας ότι δηλαδή η ονομασία «φέτα» δεν είναι κοινή, αλλά Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Παρ’ όλα αυτά, το φαινόμενο της παραγωγής φέτας – μαϊμού δεν έχει σταματήσει! Εξάλλου, υπάρχουν ακόμα πολλές χώρες όπως για παράδειγμα η Αυστραλία, όπου δεν υπάρχει προστασία των ΠΟΠ προϊόντων και τοπικές εταιρίες παράγουν τυριά, κυρίως με αγελαδινό γάλα, τα οποία και πωλούν ελεύθερα ως «feta».