Τήρηση των συμφωνηθέντων για τους μισθούς θέλει το ΔΝΤ

on .

MISTHOS KOPSIMO

• «Ναι» στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είπε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά επανέλαβε ότι το αφορολόγητο όριο πρέπει να μειωθεί, προκειμένου, όπως ανέφερε, να απελευθερωθούν πόροι για «φορολογικές μεταρρυθμίσεις» και για αύξηση κοινωνικών δαπανών.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι θα καλωσόριζε την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανειακών οφειλών της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Οι πόροι του ΔΝΤ είναι προσωρινοί. Χορηγούνται σε χώρες που τους έχουν ανάγκη και υπάρχουν κίνητρα για την αποπληρωμή τους».
Ερωτηθείς για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2020, ο Δανός τεχνοκράτης επέμεινε ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις. «Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τόσο στις συντάξεις όσο και στο φορολογικό είναι κρίσιμης σημασίας, όχι για να πετύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους -που είμαι σίγουρος ότι θα τους πετύχει-, αλλά για να απελευθερωθούν πόροι που θα επιτρέψουν να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, να γίνουν επενδύσεις, να γίνουν φορολογικές μεταρρυθμίσεις, να αποκατασταθούν οι δημόσιες δαπάνες που συμπιέστηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια της κρίσης, ώστε να δυσκολεύεται το Δημόσιο να παρέχει υπηρεσίες», υποστήριξε ο κ. Τόμσεν και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα τα πήγε εξαιρετικά καλά στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά χρειάζεται ένα φιλικό μείγμα μέτρων. Αυτά τα μέτρα έχουν στόχο να διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό μείγμα πολιτικής».