Ομόφωνο ΟΧΙ της ΚΕΔΕ στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ

on .

TRAPEZA THS ELLADOS

• Την ομόφωνη αντίθεσή της εξέφρασε χθες η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Το Δ.Σ. της Ένωσης κατά την έκτακτη συνεδρίασή του ζήτησε την πραγματοποίηση άμεσα κοινής συνάντησης με τον Υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση και τον αναπλ. Υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, που συνυπογράφουν την ΚΥΑ, ενώ συμφώνησε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση στο σχετικό αίτημά της, θα καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αναστολής της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Θα ενημερωθούν όλοι!
Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. θα κοινοποιηθεί στους Δήμους και στις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων όλης της Ελλάδας, προκειμένου τα Διοικητικά τους Συμβούλια να την συνυπογράψουν.
Επιπλέον η ΚΕΔΕ θα ενημερώσει το ελληνικό κοινοβούλιο και το σύνολο των ευρωπαϊκών αυτοδιοικητικών οργάνων, για την κατάφωρη παραβίαση της οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, καθώς και την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αυτοδιοίκησης.
Αρκετά μέλη του Δ.Σ. αναφέρθηκαν στον κίνδυνο η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και να κλείσουν πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα.
Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, τόνισε ότι «η Κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος το οποίο θα λειτουργεί σε βάρος όλων των υπολοίπων θεσμών».
«Θεσμική εκτροπή…»
Και πρόσθεσε ότι «η καθολική αντίδραση των μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι δε θα δεχθούμε τέτοιου είδους εκβιαστικά διλλήματα. Η Κεντρική Διοίκηση θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να νομοθετεί για ζητήματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αυτό συνιστά θεσμική εκτροπή, που πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας».
* * *
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, οι αντιδράσεις απέναντι στην απόφαση της Κυβέρνησης ήταν διαπαραταξιακές. Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοικητικό Κίνημα Α. Κοιμήση ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για απόφαση που ελήφθη όχι για οικονομικούς λόγους αλλά για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ ο επικεφαλής της Παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» Δ. Μπίρμπας, αφού διατύπωσε τη διαφωνία του, υποστήριξε ότι η Υπουργική Απόφαση είναι απόρροια ενός ακραίου συστήματος νεοφιλελεύθερης συμπεριφοράς.