Από πλεονέκτημα έγινε… βάρος η ακίνητη περιουσία!

on .

ENFIA

Ολέθρια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, την κτηματαγορά και την οικοδομή ήταν η επιβολή συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ. Αυτό ήταν μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων που ακούστηκαν στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με τον Πρόεδρό της Στ. Παραδιά να τονίζει ότι η ακίνητη ιδιοκτησία σήμερα, εξαιτίας της φορολογικής επιβάρυνσης έχει μετατραπεί από δικαίωμα σε βάρος, επαναλαμβάνοντας ότι δεν ζητά κατάργηση της φορολογίας αλλά εκλογίκευσή της και ελάφρυνση όλων των φορολογουμένων.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση της ακίνητης περιουσίας είναι και η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση των δημοτικών επενδύσεων.

Αποτυχημένος Νόμος…
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για έναν αποτυχημένο νόμο που είχε μόνο στόχο την κάλυψη ταμειακών ελλειμμάτων και επισήμανε πως αν συνδυαστεί με το στραγγαλισμό της χρηματοδότησης των δημοτικών επενδύσεων, «μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να αντιληφθούμε τους λόγους της κατάρρευσης. Επιτρέψτε μου μόνο να σας δώσω ένα νούμερο. Από το 2009 μέχρι σήμερα η επιχορήγηση για χρηματοδότηση δημοτικών επενδύσεων (ΣΑΤΑ) μειώθηκε κατά 80%».
Σε αυτό το σημείο και περιγράφοντας την ασφυκτική οικονομική κατάσταση των Δήμων, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στους πόρους του Πράσινου Ταμείου από τα έσοδα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, σχολιάζοντας πως αντί τα λεφτά των πολιτών να αποδίδονται στους Δήμους για κοινωφελή έργα, πάνε σε μία «μαύρη τρύπα».

«Να αντικατασταθεί…»
Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι πρέπει να μειωθεί το φορολογικό βάρος των πολιτών και υπογράμμισε πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν δημοτικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Όπως επισήμανε η αποτελεσματικότερη διαχείριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), από την ΤΑ, μπορεί να οδηγήσει:
- Στη συνείδηση του φορολογούμενου, με την «αντιπαροχή» συγκεκριμένων έργων τοπικών αναπτυξιακών και πολεοδομικών υποδομών.
- Σε δίκαιη κατανομή του.
- Σε αντιμετώπιση φαινομένων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής
- Οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα είναι πιο αποδεκτές από το κοινωνικό σύνολο και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικές, διότι ένα μεγάλο μέρος του δημοτικού προϋπολογισμού θα χρηματοδοτείται από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.).