Αντιδρά η ΕΚΠΟΙΖΩ στην απόφαση της ΔΕΗ να χρεώνει 1 ευρώ τον έντυπο λογαριασμό

on .

EKPOIZW 10 1 2019

• Πλήθος καταγγελιών και διαμαρτυριών καταναλωτών δηλώνει ότι έχει δεχθεί η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) αναφορικά με την επιβολή χρέωσης ενός ευρώ για την έκδοση και αποστολή των έγχαρτων λογαριασμών που αποστέλλει η ΔΕΗ στους πελάτες της ανά δίμηνο.
Η σχετική απόφαση τέθηκε σε εφαρμογή από 1/12/18, κατόπιν σχετικής απόφασης του διοικητικού της συμβουλίου της ΔΕΗ.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της με την οποία γνωστοποιεί ότι έστειλε και επιστολή διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ ότι η ενέργεια αυτή της επιχείρησης είναι κατάφωρα καταχρηστική, παράνομη και αντισυμβατική, διότι, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της:
«Οι υπηρεσίες ενέργειας, ως κοινωνικό αγαθό, είναι καθολικές και μείζονος κοινωνικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών και συνεπώς πρέπει να είναι προσιτές και προσβάσιμες σε όλους. Οι όποιες πρόσθετες μονομερώς επιβαλλόμενες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού δεν είναι σύννομες και δεν συνάδουν με τις συμβατικές υποχρεώσεις του προμηθευτή.
»Επιπροσθέτως, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του καταναλωτή η έγκαιρη λήψη του λογαριασμού του, ο οποίος θα πρέπει να είναι πλήρης, αναλυτικός, διαφανής και κατανοητός, προκειμένου να μπορεί να τον ελέγξει, να προβάλει τυχόν αντιρρήσεις και ασφαλώς να τηρήσει τη συμβατική του υποχρέωση αναφορικά με την έγκαιρη καταβολή του ποσού το οποίο σε δήλη μέρα καλείται να καταβάλει. Συνεπώς η δυνατότητα λήψης του έγχαρτου λογαριασμού είναι βασική συμβατική υποχρέωση, η οποία πρέπει να παρέχεται ατελώς».
Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει αποστείλει επιστολή/καταγγελία προς τη ΔΕΗ, τη ΡΑΕ και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.