20% πιο ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης ενώ λίγοι θα πάρουν το επίδομα!..

on .

PETRELAIO THERMANSHS

• Φέτος, απ’ ότι όλα δείχνουν μέχρι τώρα, θα κρυώσουν περισσότερα νοικοκυριά, αφού για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, θα χρειαστεί να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους σε σχέση με πέρυσι, εάν τελικά επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των ανθρώπων του κλάδου για πολύ «τσουχτερή» τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, που θα ξεκινήσει επίσημα από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου.
Λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών, αλλά και των αυξημένων φόρων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) η τιμή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,14 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση μεταφράζεται σε 6 έως 8 σεντ το λίτρο συγκριτικά με το Μάιο, ενώ εάν η σύγκριση γίνει με πέρυσι τον Οκτώβριο, η φετινή τιμή διανομής είναι 20% ακριβότερη!
Με βάση αυτή την κατάσταση και με δεδομένο ότι το επίδομα θέρμανσης είναι για λίγους, αλλά θα δοθεί και αρκετά καθυστερημένα, τα νοικοκυριά ήδη προετοιμάζονται να περάσουν δύσκολες μέρες, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης (καυσόξυλα, κλιματιστικά κ.α.) και ελπίζοντας ότι ο χειμώνας δεν θα είναι τόσο βαρύς!

Χρήσιμες οδηγίες…
Αν τελικά η τιμή του πετρελαίου πετάξει στα ύψη, όπως όλα δείχνουν, μπορεί οι οδηγίες που εξέδωσε χθες η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, σχετικά με τη διακίνηση του πετρελαίου κίνησης, να είναι περιττές, καθώς θα είναι περισσότεροι αυτοί που δεν πρόκειται να γεμίσουν τις δεξαμενές τους.
Όμως όσοι «τυχεροί» καταναλωτές αποφασίσουν να βάλουν πετρέλαιο, για να αποφύγουν τυχόν ελλειμματικές παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής ώστε να γίνεται σωστός υπολογισμός του όγκου του καυσίμου ανά εκατοστό ύψους της δεξαμενής.
Ο υπολογισμός της χωρητικότητας είναι εύκολος εφόσον η δεξαμενή έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου και γίνεται με πολλαπλασιασμό των τριών διαστάσεων (μήκος, πλάτος, ύψος) σε μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι ο όγκος της δεξαμενής σε κυβικά μέτρα που όταν πολλαπλασιαστεί επί (Χ) 1.000 δίνει την χωρητικότητα της δεξαμενής σε λίτρα και να μην διαφεύγει ότι το λίτρο είναι μονάδα χωρητικότητας και όχι βάρους. Αντιστοιχεί περίπου σε 1.000 κυβικά εκατοστά νερού.
Ακόμη θα πρέπει να γίνει καλός καθαρισμός της δεξαμενής, να εγκατασταθεί ένα αξιόπιστο και ασφαλές σύστημα ενδείξεων του αποθέματος να ζητείται από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής.
Το χρώμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι κόκκινο και περιέχει κατάλληλο ιχνηθέτη ώστε να μπορεί ν΄ ανιχνεύεται εύκολα η τυχόν παρουσία του στο πετρέλαιο κίνησης και στις βενζίνες. Επίσης μπορεί ο καταναλωτής εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση να γράψει πάνω στην απόδειξη παραλαβής τις λέξεις «ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ» και να ζητήσει την επέμβαση της αρμόδιας υπηρεσίας.
Οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την προβλεπόμενη άδεια πωλητή υγρών καυσίμων από την αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ) οι ατομικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν διαχείριση πολυκατοικιών, υποχρεούνται να αναρτούν στον πίνακα ανακοινώσεων εκτός από τον πίνακα κοινοχρήστων και αντίγραφα παραστατικών και δαπανών. Η παράλειψη οδηγεί σε διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Η διακίνηση καυσόξυλων
Χρήσιμες συμβουλές όμως εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και για την διακίνηση καυσόξυλων. Οι καταναλωτές, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
- Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται σε όγκο και η χρησιμοποιούμενη μονάδα μπορεί να είναι είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού) ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην).
- «Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.
- Οι λιανοπωλητές δηλώνουν σε εμφανές σημείο στο χώρο της επιχείρησης, ανά είδος ξύλου, την τιμή είτε σε € /m3 στοιβαχτού ή σε € /m3 χύδην καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, μεγασάκους κ.ά.) που, ενδεχομένως, χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων.
- Οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους, για τον υπολογισμό του όγκου.
- Οι λιανοπωλητές εξασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστασία των καυσόξυλων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προς διάθεση προϊόντος και την ανάμιξη των ειδών διαφορετικής προέλευσης, ποιότητας και τιμής.
- Δεν επιτρέπεται η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ / ΟΤΕ), ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα - πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων / MDF κ.α.) για καύση.
- Οι ειδικοί συμβουλεύουν το καταναλωτικό κοινό να προτιμούν τα ελληνικά ξύλα που η ποιότητά τους είναι ανώτερη από τα εισαγόμενα καυσόξυλα, λόγω εδαφών, υψομέτρου και πυκνότητας που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη και παρατεταμένη ενέργεια κατά την καύση.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ