Μόλις 185 εκατ. έφτασαν στους πολίτες για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών

on .

XREH

• Συνολικά 922,6 εκατ. ευρώ διέθεσε το Δημόσιο τον Αύγουστο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες. Όμως οι τελικές πληρωμές, από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, ήταν 185,4 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό είναι, όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ότι για την καταβολή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης τον Αύγουστο διατέθηκαν από τον προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, αλλά οι τελικές πληρωμές ανήλθαν σε 66,2 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα, αναφέρει το ΑΠΕ, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς ιδιώτες διατέθηκαν 482,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι τελικές πληρωμές περιορίστηκαν στα 37,3 εκατ. ευρώ.
Τον Αύγουστο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξήθηκε σε 1,974 δισ. ευρώ, από 1,940 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, γεγονός που οφείλεται στις περιορισμένες τελικές πληρωμές από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης παρά τα υψηλότερα ποσά χρηματοδότησής τους από τον προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτόν. Επίσης για την καταβολή εκκρεμών επιστροφών φόρων τον Αύγουστο διατέθηκαν η 240 εκατ. ευρώ, ενώ οι τελικές πληρωμές περιορίστηκαν στα 81,9 εκατ. ευρώ.