Στο ΣτΕ η τελευταία… ελπίδα για τα διόδια της Εγνατίας!

on .

DIODIA DROSOXORI

• Κορυφαίο θέμα της τοπικής επικαιρότητας έγιναν ξανά τα διόδια της Εγνατίας Οδού κι αυτή τη φορά με τον πιο αρνητικό τρόπο που μπορούσε κανείς να φανταστεί.
Η αύξηση στις χρεώσεις διέλευσης έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ωστόσο όλα δείχνουν ότι είναι δύσκολο να ανατραπεί η σχετική κυβερνητική απόφαση, καθώς έρχεται να διευκολύνει τη διαδικασία παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου.
Μία… τελευταία ελπίδα εναποτίθεται πάντως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο έχει προσφύγει επανειλημμένα η Περιφέρεια Ηπείρου μαζί με Δήμους και πολίτες ζητώντας απαλλαγή των κατοίκων της περιοχής μας από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς της Τύριας και του Μαλακασίου.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε χθες ο Αλέκος Καχριμάνης, ενώ από τη δική του πλευρά ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου επανέρχεται στο αίτημα για την απαλλαγή μόνιμων κατοίκων του Δήμου του από τα διόδια στον σταθμό Παμβώτιδας!
Μόνη ελπίδα το ΣτΕ
Την ερχόμενη Τρίτη εκδικάζεται στο ΣτΕ η πρώτη από τις τρεις προσφυγές της Περιφέρειας Ηπείρου για τα διόδια της Εγνατίας Οδού. Την ανακοίνωση έκανε χθες ο Αλ. Καχριμάνης, με αφορμή και τη δημοσιοποίηση από τα συναρμόδια Υπουργεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία από τον Ιανουάριο του 2019 αυξάνονται υπέρογκα οι τιμές διέλευσης σε όλα τα διόδια του άξονα.
«Η θέση μας, ήταν και παραμένει οι Ηπειρώτες να μην πληρώνουν διόδια. Είναι απαράδεκτες οι τιμές που επιβάλλονται για ένα δημόσιο έργο, στο οποίο πρόσφερε όλη η Ελλάδα για να κατασκευαστεί και να σπάσει την απομόνωση, και είναι επίσης απαράδεκτο να προκαλούνται τεράστια θέματα με τις τιμές που οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων προωθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.
Τρεις προσφυγές
Ο κ. Καχριμάνης υπενθύμισε για την Εγνατία Οδό, ότι επειδή το έργο κατασκευάστηκε ως δημόσιο και συγχρηματοδοτούμενο, χωρίς ποτέ να ληφθεί μέριμνα για παράλληλο δίκτυο για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν διόδια -και αυτά φαίνονται από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων- η Περιφέρεια έχει κάνει προσφυγή στο ΣτΕ, καταθέτοντας και ασφαλιστικά μέτρα. Ωστόσο, λόγω της απουσίας προέδρου στο αρμόδιο τμήμα, εκκρεμούν αυτή τη στιγμή τρεις δίκες. Η πρώτη ορίστηκε για τις 19 Ιουνίου, δηλαδή για την ερχόμενη Τρίτη και η τελευταία για τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη ενδέχεται να ζητηθεί συνεκδίκαση των υποθέσεων.
Ο κ. Καχριμάνης επισήμανε ότι αυτό που είχε γίνει με την απόφαση για απαλλαγή καταβολής διοδίων σε τμήμα των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ήταν πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών, αφού είδαν τις προσφυγές της Περιφέρειας, ενώ τόνισε πως «και άλλοι Περιφερειάρχες, όπως ο κ. Τζιτζικώστας (Κεντρικής Μακεδονίας), μας ζήτησαν τα στοιχεία γιατί θα προβούν και αυτοί στις ίδιες δικαστικές ενέργειες».
 Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι για τις προσφυγές της Περιφέρειας έχουν ενημερωθεί Δήμοι και ιδιώτες που έχουν έννομο συμφέρον ώστε να παρέμβουν στην εκδίκαση των υποθέσεων. Τέλος, ως  προς τη σκοπιμότητα των αυξήσεων της τιμής των διοδίων, είπε ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη τακτική που θυμίζει εκείνους οι οποίοι προσθέτουν επίπλαστα… λούσα στη «νύφη» για να μπορέσουν να την πωλήσουν.
Ο Δήμος Ζαγορίου
Για τον Δήμο Ζαγορίου, πάλι, μείζον θέμα παραμένει η απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων χωριών στο Ανατολικό Ζαγόρι από τις χρεώσεις στα διόδια Παμβώτιδας της Εγνατίας Οδού.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου εκφράζει την αντίθεσή του με τις επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές γενικά των διοδίων και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ανεξάρτητα από το πότε θα εφαρμοστούν τα αναλογικά διόδια και τι θα γίνει με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού, τις επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στα διόδια, με τις οποίες διαφωνούμε κάθετα και προτείνουμε να ισχύσουν απαλλαγές για συχνούς χρήστες και μόνιμους κατοίκους, ο Δήμος μας απαιτεί ίση μεταχείριση με τον όμορο Δήμο Μετσόβου και την απαλλαγή των μονίμων κατοίκων του Ανατολικού Ζαγορίου, της Βοβούσας και της Λεπτοκαρυάς, από το αντίτιμο στο σταθμό Παμβώτιδας. Ζητούμε, έστω και τώρα την απαλλαγή που δικαιούται το Αν. Ζαγόρι».
Ο Δήμος Ζαγορίου εκτιμά πως η μεγάλη αύξηση των διοδίων της Εγνατίας και τα πολύ ακριβά διόδια της Ιόνιας θα πλήξει, πέραν των μετακινήσεων των Ηπειρωτών,  και την έλευση επισκεπτών ιδίως από τη Βόρεια Ελλάδα μέσω Εγνατίας και επομένως  την τουριστική κίνηση και προς το Ζαγόρι. Είναι δε από εκείνους που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της λειτουργίας σταθμού διοδίων στο Δροσοχώρι και πρόσφατα ο Δήμαρχος με νέο έγγραφο προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, τους καλούσε να διορθώσουν τα λάθη που είχαν κάνει όσον αφορά στο ποιοι απαλλάσσονται από την καταβολή αντιτίμου στο συγκεκριμένο σταθμό.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ