Χάθηκαν 5,2 εκ. ευρώ για την προώθηση της φέτας σε Ευρώπη και Αμερική!

on .

FETA SHMAIES

• Μείζον πολιτικό ζήτημα προκαλεί η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου, να «καρατομήσει» το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο έχασε τις προθεσμίες σύναψης σύμβασης (13 Μαΐου 2018) για το Κοινοτικό Πρόγραμμα Προώθησης της φέτας.  
Με την απόφαση του Υπουργού, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που προκλήθηκε, καθώς χάνονται οριστικά τα εγκεκριμένα 5,2 εκ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής για την προώθηση της φέτας ως Προστατευόμενο Ονομασίας Προέλευσης Προϊόντος (Π.Ο.Π.) στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, πρόγραμμα που είναι άκρως απαραίτητο ειδικά την τρέχουσα περίοδο που ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.
Ήδη τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θέτουν στο κάδρο των ευθυνών, τον ίδιο τον Υπουργό, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι τα μέλη του Δ.Σ., των οποίων χθες ζητήθηκαν οι παραιτήσεις, είναι «επίλεκτα» μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν τοποθετηθεί από τον κ. Αποστόλου.
H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή, σε δήλωσή της, αναφέρει ότι η καρατόμηση του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, «δεν είναι τίποτα άλλο παρά ομολογία ανικανότητας και αποτυχίας». «Σε μια εποχή – συνεχίζει- που η Ελληνική Αιγοπροβατοτροφία καταρρέει, και που τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι περισσότερο από πολύτιμα, το διορισμένο από τον κ. Υπουργό Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ -στο οποίο συμμετείχαν στενοί του συνεργάτες καθώς και ο Γενικός του Γραμματέας- αποδείχθηκε ανίκανο να διαφυλάξει τα θεμελιώδη εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας και των Ελλήνων κτηνοτρόφων και παραγωγών φέτας».
Καταλήγοντας η κ. Αραμπατζή «υπενθυμίζει» ότι η Ν.Δ.  από τις 14 Μαρτίου 2018 είχε προειδοποιήσει για τη διαφαινόμενη αποτυχία, με σχετική Ερώτησή της στη Βουλή, ζητώντας  εξηγήσεις από τον κ. Αποστόλου για τις καταγγελίες που έκαναν λόγο για μεθοδεύσεις από τη Διοίκηση του Οργανισμού στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως από τον κ. Αποστόλου να τις διερευνήσει.
 Οξύτατη ήταν και η αντίδραση Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής. Σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει πώς «η στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας που διαλαλεί ο κ. Αποστόλου, αποδεικνύεται στην πράξη γράμμα κενό περιεχομένου.
Ή όπως λένε οι αιγοπροβατοτρόφοι στις επανειλημμένες τους εκκλήσεις για προστασία της αγοράς του γάλακτός τους «όταν φύγουν, δεν θα έχουν μείνει, ούτε πρόβατα, ούτε στάνες».
Τι περιλάμβανε τα προγράμματα
Όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, τα προγράμματα  που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  στις 19.10.2017 αφορούσαν στην προώθηση της Φέτας ΠΟΠ:
- στις αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, συνολικού κόστους 2.999. 861,00 € με ποσοστό χρηματοδότησης 75% από την ΕΕ των επιλεγμένων δράσεων και
- στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, συνολικού κόστους 3.469.470,00 € με ποσοστό χρηματοδότησης 85% από την ΕΕ των επιλεγμένων δράσεων.
Σκοπός τους η ανάδειξη στις αγορές-στόχους της ποιότητας, της παράδοσης, της μοναδικότητας της ευρωπαϊκής Φέτας ΠΟΠ, ώστε να την καταστήσουν συνειδητή επιλογή των ευρωπαίων καταναλωτών, αυξάνοντας έτσι το μερίδιο αγοράς και τις εξαγωγές. Επίσης, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών και των καταναλωτών για τις ιδιότητες της ευρωπαϊκής Φέτας ΠΟΠ καθώς και για την αυθεντικότητα των ευρωπαϊκών Προστατευόμενων Ενδείξεων (ΠΟΠ-ΠΓΕ).