Και στη «φευγαλέα» Βουλή Πρόεδρος ο Κων. Τασούλας!

on .

TASOYLAS KOSTAS BOYLH 29 5 23

• Πρόεδρος της «φευγαλέας» Βουλής που αφού συνεκλήθη, χθες το απόγευμα διαλύθηκε εκλέχτηκε ο Γιαννιώτης Βουλευτής κ. Κων. Τασούλας! 

Η εκλογή του έγινε με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς τον τίμησαν με την ψήφο τους οι 270 από τους 296 συνολικά που ψήφισαν, που αποτελεί και αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του στην αμέσως προηγούμενη Βουλή. Κι αυτό λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη εκλογή του Προέδρου της Βουλής, όπως και του Προεδρείου της, είναι περιορισμένης ισχύος και διάρκειας και στο πρόσωπο του Προέδρου θα μπορούσε να εκφραστεί – χωρίς περαιτέρω παρενέργειες – και ένα γενικό πολιτικό μήνυμα αντίδρασης από αντιπολιτευόμενους βουλευτές. 

Ο κ. Κων. Τασούλας αμέσως μετά την  ανακοίνωση του αποτελέσματος, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους βουλευτές για τη «γενναιόδωρη επανεκλογή του, την άκρως τιμητική και προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, για την πρόταση της υποψηφιότητας του, απηύθυνε «την ευγνωμοσύνη του προς τον λαό των Ιωαννίνων, που για 10η συνεχή φορά με όρισε τιμητικά εκπρόσωπό του στο βουλευτήριο». 

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε επίσης και στη «φευγαλέα» Βουλή, τονίζοντας ότι αυτή θα έχει «διακριτική παρουσία στο ιστορικό στερέωμα», για να εξηγήσει ότι «δεν συνιστά ένα στίγμα γι’ αυτήν, όπως υπονοείται από κάποιες διατυπώσεις περί «Βουλής μιας ημέρας», περί «βουλευτών ορισμένων ωρών». Το φευγαλέον της Βουλής υπαγορεύεται από τις ύψιστες θεσμικές πρωταρχίες, από ύψιστες θεσμικές προτεραιότητες, οι οποίες συγκροτούν κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος». 

Προετοιμάζουν την επόμενη Βουλή 

Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι «μέχρι τις επόμενες εκλογές, ως Πρόεδρος της Βουλής, μαζί με τους άξιους αντιπροέδρους που θα εκλεγούν σε λίγο, θα υπηρετήσω την προετοιμασία της Βουλής για την επόμενη, η οποία θα ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή της 25ης Ιουνίου. {…}.  Η επόμενη Βουλή θα είναι καρπερή, θα είναι γόνιμη, θα είναι δημιουργική και νομίζω πως από σήμερα όλοι κατανοούμε, ότι το φευγαλέο αυτής της θητείας δεν μειώνει καθόλου το σημαντικό της εκλογής σας. Αυτό το φευγαλέο επαναλαμβάνω έχει να κάνει με κάτι που Αλέξανδρος Σβώλος,  ο κορυφαίος Έλληνας συνταγματολόγος, χαρακτήρισε σαν προδρομικό και μοναδική ιδιότητα του πολιτεύματος του Χαριλάου Τρικούπη, η Δεδηλωμένη και η πλειοψηφική αρχή». 

Αντιπρόεδρος και η Μ. Τζούφη

Μετά την εκλογή Προέδρου, έγινε η εκλογή Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων του Σώματος, με το ενδιαφέρον για την Ήπειρο να βρίσκεται στην εκλογή ως Δ΄ Αντιπροέδρου της Μερόπης Τζούφη από το ΣΥΡΙΖΑ και του Βασίλη Γιόγιακα (ΝΔ) ως Κοσμήτορα. Αναλυτικά εκλέχτηκαν: 

Α΄ Αντιπρόεδρος: Νικήτας Κακλαμάνης, Β΄ Αντιπρόεδρος: Χαράλαμπος Αθανασίου, Γ΄  Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Μπούρας, Δ΄ Αντιπρόεδρος: Μερόπη Τζούφη, Ε΄ Αντιπρόεδρος: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Στ΄ Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Λαμπρούλης, Ζ΄ Αντιπρόεδρος: Κων. Χήτας. 

Κοσμήτορες εκλέχτηκαν οι Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου, Βασίλης Γιόγιακας και Ιωάννης Σαρακιώτης και Γραμματείς οι: Κων. Κεφαλογιάννης, Μαρία - Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Δόμνα - Μαρία Μιχαηλίδου, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Ραλλία Χρηστίδου και Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης.