Επικράτησε κατά «κράτος» η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ!

on .

BOYLEYTES HPEIROY 22 5 23

• Το δικό της «μερίδιο» στην θριαμβευτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής είχε η Ήπειρος. Επικράτησε και στους τέσσερις νομούς, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις «κρατούσε» πολύ υψηλά ποσοστά. Στην Άρτα διατήρησε  την πρωτιά ακόμη και το 2019, ενώ στα Γιάννενα είχε έλθει δεύτερος με μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. 

Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 39,07%, (που είναι λίγο χαμηλότερο από το πανελλαδικό), με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 25,59%, το ΠΑΣΟΚ στο 13,65%, το ΚΚΕ στο 7,04%, την Ελληνική Λύση στο 2,67% και το ΜέΡΑ25 στο 2,10%! 

Σε χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με το πανελλαδικό τους  ποσοστό κινήθηκαν τα άλλα δύο κόμματα που λίγο έλλειψαν να περάσουν το κατώφλι του 3%. Η «Νίκη» συγκέντρωσε ποσοστό 2,10% και η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου 1,65%.

Στο Νομό Ιωαννίνων, διαψεύστηκαν οι προβλέψεις για μικρή διαφορά της Ν.Δ. από το ΣΥΡΙΖΑ,  καθώς  ξεπέρασε τις 13 μονάδες, (37,94% έναντι 24,36%). Η Ν.Δ. αύξηση τη δύναμή της κατά μισή  μονάδα σε σχέση με τις εκλογές του 2019 και κατά περίπου 1.000 ψήφους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μεγάλη απώλεια δυνάμεων (12%) που κατευθύνθηκαν προς το ΠΑΣΟΚ (14,51%) και ΚΚΕ (7,15%). Η Ελληνική Λύση έλαβε 2,96%, ενώ η «ΝΙΚΗ» είχε ποσοστό 2,47%, έχοντας μεγαλύτερη απήχηση σε ορισμένους Δήμους, όπως της Κόνιτσας (από την οποία προέρχεται η υποψήφια βουλευτής της Μ. Εζνεπίδου) και Μετσόβου.

 

Έχασε και στο… χωριό του!

Απροσδόκητη για πολλούς ήταν η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Π.Ε. Άρτας, η οποία ήταν μια από τις εκλογικές περιφέρειες που είχαν «αντέξει» και το 2019, ενώ και φέτος περιλαμβάνονται σε αυτές που θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, καθώς από εκεί έλκει την καταγωγή της η οικογένεια Τσίπρα, ενώ από την Άρτα κατάγεται και έχει τη μόνιμη κατοικία της η Όλγα Γεροβασίλη, εκ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Τελικά ούτε αυτό το θεωρούμενο «κάστρο» άντεξε: Η Ν.Δ. «πέρασε» πρώτη με ποσοστό 36,64% έναντι 31,75% του ΣΥΡΙΖΑ και με τα δύο κόμματα να έχουν μείωση δυνάμεων σε σχέση με το 2019. Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στο 10,96% και το ΚΚΕ στο 7,50%. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία επικράτησε και στη Δημοτική Ενότητα Αθαμανίας, από όπου κατάγεται ο Αλέξης Τσίπρας όπως είχε προβλέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Άρτα. Συγκεκριμένα η Ν.Δ. συγκέντρωσε το 40,87% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ το 35,40%.

Στη Θεσπρωτία η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με άνεση τη μονοεδρική έδρα, αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 1,5% μονάδα, καθώς ούτε η περιοδεία μια εβδομάδα πριν τις εκλογές του Αλέξη Τσίπρα κατάφερε να περιορίσει την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. συγκέντρωσε ποσοστό 42,66%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,67% (από 31,54%),το ΠΑΣΟΚ 14,77% και το ΚΚΕ 5,49%.

Περίπου στα ίδια επίπεδα ήταν οι επιδόσεις των κομμάτων και στην Π.Ε. Πρέβεζας, με τη Ν.Δ. να έρχεται πρώτη με 42,18% (έχοντας μείωση κατά 1,3%) και να ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ 23,44% (από 34,38%), ΠΑΣΟΚ 13,90% και ΚΚΕ 7,40%!

Υπήρχε κλίμα…

Τη διαφαινόμενη επικράτηση της Ν.Δ. στην Ήπειρο είχε επισημάνει σε διαδοχικά του ρεπορτάζ ο «Π.Λ.». Αν και το κλίμα ήταν «βουβό», υπήρχαν ενδείξεις από τη γενικότερη περιρρέουσα προεκλογική ατμόσφαιρα, αλλά και από τις αποτυχημένες εκδηλώσεις που διοργάνωνε ο ΣΥΡΙΖΑ,   που δεν συμβάδιζαν σε καμία περίπτωση με τις «θριαμβολογικές» ανακοινώσεις του κόμματος.

Ένα άλλο στοιχείο που βάρυνε στην τελική «ζυγαριά» των Ηπειρωτών- πέρα από τις γενικότερες πολιτικές- ήταν και η επιχείρηση του ΣΥΡΙΖΑ (κεντρικού και τοπικού μηχανισμού, ως και ορισμένων υποψηφίων του), να διαγράψουν τις ευθύνες που είχε ως Κυβέρνηση για αρκετά ζητήματα της περιοχής που είτε είχαν μείνει στάσιμα, είτε είχαν «οδηγηθεί» στις καλένδες, μη διστάζοντας να κατηγορούν -χωρίς ίχνος αυτοκριτικής- την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων, προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ μεγάλα περιθώρια για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά της στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και να αυξήσει τουλάχιστον κατά 2 τις έδρες στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. 

Ανατροπή στις έδρες 

Από τη μια η εντυπωσιακή αλλαγή στα ποσοστά των κομμάτων και από την άλλη η απλή αναλογική, έφεραν σημαντικές ανατροπές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών. Αν και η θητεία όσων εκλέχτηκαν την Κυριακή θα είναι βραχύβια, αφού μόλις ορκιστούν και θα εκλέξουν πρόεδρο στη συνέχεια θα βρεθούν και πάλι σε προεκλογική δράση, εν τούτοις η σειρά κατάταξης τους δίνει και προβάδισμα για τις νέες εκλογές που αυτή τη φορά θα γίνουν με λίστα. 

«Θύμα» του εκλογικού νόμου- αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι- είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία εξέλεξε έναν μόνο βουλευτή στο Νομό Ιωαννίνων, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό της ήταν κοντά στο 40%. Οι προβλέψεις για «πρωτιά» του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα επιβεβαιώθηκαν, που είναι ο μόνος εκλεγείς βουλευτής της Ν.Δ. από τα Γιάννενα και ο πρώτος σε σταυρούς σε όλη την Ήπειρο.

Η Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφάλα κατετάγη δεύτερη και έχει πολλές πιθανότητες να επανέλθει στη Βουλή μετά τις νέες εκλογές που θα γίνουν με λίστα, όπως το ίδιο ελπίζει και ο Γιώργος Αμυράς που κατετάγη τρίτος. Πολύ καλή ήταν η επίδοση του Σπύρου Κωνσταντόπουλου που κατετάγη μεν τέταρτος, αλλά με μεγάλο αριθμό σταυρών. Αξιομνημόνευτες είναι επίσης και οι επιδόσεις των άλλων τριών υποψηφίων Έλσας Εξάρχου, Τόνιας Κορτζή και Γιούρκα Σεϊταρίδη, που αν και κλήθηκαν την τελευταία στιγμή να πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο, μη έχοντας επαρκή χρόνο οργάνωσής τους, ξεπέρασαν και οι τρεις κατά πολύ τους 2.000 σταυρούς. 

Άνετη ήταν η επανεκλογή του Γιώργου Στύλιου στην διεδρική της Άρτας (καθώς δεν απειλήθηκε από τον δεύτερο Ντίνο Παπαδημητρίου  και του Βασίλη Γιόγιακα στη μονοεδρική της Θεσπρωτίας (με δεύτερη και σε μεγάλη απόσταση την Έρικα Ντούμα).

Ανατροπή σημειώθηκε στην Πρέβεζα, όπου ο για δύο τετραετίες βουλευτής Στέργιος Γιαννάκης έμεινε εκτός Βουλής από τον Σπυρίδωνα Κυριάκη, με διαφορά μάλιστα που πλησιάζει τους 2.000 σταυρούς.  

Οι βουλευτές των άλλων κομμάτων

Τις άλλες 4 έδρες στα Γιάννενα κερδίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Λίγο - πολύ αναμενόμενο ότι θα κέρδιζαν έδρα, η έκπληξη ήλθε από το ΣΥΡΙΖΑ που «έκλεψε» μία έδρα από τη Ν.Δ.. Η Μερόπη Τζούφη επανεκλέχτηκε με διαφορά κοντά στις 2.000 σταυρούς από τον δεύτερο Γιάννη Στέφο, που επίσης εκλέχτηκε αφήνοντας στην 3η θέση τον πρώην Πρύτανη (και μέλος της Επιτροπής «Σοφών» που είχε συγκροτήσει ο Αλ. Τσίπρας) Τριαντάφυλλο Αλμπάνη. Τέταρτος ο Χρήστος Γρίβας και μάλλον αρνητική έκπληξη η 5η θέση του Θανάση Οικονόμου. 

Την έδρα του ΠΑΣΟΚ κέρδισε ο Αντιδήμαρχος και γιατρός στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Γιάννης Τσίμαρης, με σχετικά μικρή διαφορά από τον πρώην Αντιδήμαρχο Θανάση Μανταλόβα. Αρνητική έκπληξη η 3η θέση του Καθηγητή Κων. Γάτσιου, ενώ καλύτερη επίδοση αναμένονταν και για τον μέχρι πρόσφατα Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημ. Δημητρίου. 

Τέλος στο ΚΚΕ εκλέχτηκε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Εξάρχου, με την Όλυ Τσουμάνη (επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση) να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Είναι μια από τις έδρες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν μέρος του «θρίλερ» των νέων εκλογών και μάλιστα με το Νίκο Έξαρχο να είναι και πάλι εκείνος που θα βρεθεί στην ίδια θέση για δεύτερη φορά, καθώς έχει προηγηθεί η ανάλογη εκλογή το 2012. 

Στην Άρτα επανεκλέχτηκε η Όλγα Γεροβασίλη με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Βασίλη Τσίρκα, το ίδιο και ο Κώστας Μπάρκας στην Πρέβεζα (με δεύτερο τον Παναγιώτη Λελοβίτη). 

Οι εκτός Βουλής 

Από τα άλλα κόμματα που δεν εξέλεξαν βουλευτή στα Γιάννενα πρώτος σε σταυρούς ήλθε ο Χαράλαμπος Τσιούρης της «Ελληνικής Λύσης» με 1.023 σταυρούς. Από το κόμμα «ΝΙΚΗ» πρώτη σε σταυρούς ήλθε η Μαρία Εζνεπίδου με 1.281 σταυρούς.