Τρία ακόμη μέτρα για νέους, ιδιοκτήτες ακινήτων και δημοσίους υπαλλήλους

on .

MHTSOTAKHS TOLMHRA 2

• Τρία νέα μέτρα για την επόμενη τετραετία παρουσίασε χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με πολίτες στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας για θέματα οικονομίας, εργασίας και κοινωνικής πολιτικής.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

- Θεσμοθετείται το «Youth Pass» με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Το κόστος ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές, με το κόστος του μέτρου να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ. Μάλιστα όπως είπε ο Πρωθυπουργός πρόκειται για μια παρέμβαση, η οποία «συνδέεται με τις πολιτικές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών».

- Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς, με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ σε 120 ευρώ για δύο παιδιά και από 120 ευρώ 170 για τρία παιδιά, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ.

«Τα τρία νέα μέτρα είναι εξαρχής ενταγμένα στο πρόγραμμά μας και κοστολογημένα εντός της περιμέτρου των 9 δισ. ευρώ που έχουμε καταθέσει και στην Κομισιόν στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου σταθερότητας και ανάπτυξης» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο μισθολόγιο ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «μπορούμε να επιτύχουμε μέσα στην επόμενη τετραετία να αυξήσουμε το μέσο επίπεδο των μισθών κατά 25% περίπου, να πάει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, ο κατώτατος να προσεγγίσει τα 950 ευρώ», υπενθυμίζοντας ότι σήμερα η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ξεπεράσει τελικά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της πρώτης τετραετίας.