Εκλογές 21ης Μαΐου 2023: Από την κίνηση των υποψηφίων

on .

PSHFODELTIA PARABAN

Επίσκεψη σε χωριά του Πωγωνίου και της Κόνιτσας πραγματοποίησε την Τρίτη η υποψήφια βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα. Βρέθηκε στο Δελβινάκι, τη Βήσσανη, το Ωραιόκαστρο, το Κεφαλόβρυσο, το Μπουραζάνι και το Μολυβδοσκέπαστο. Όπως μεταξύ άλλων, τονίζει σε ανακοίνωσή της «η παροχή κινήτρων για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων από τα εθνικά, αλλά κυρίως από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας, με πρώτιστο μέλημα όμως την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος αποτελούν συστατικά στοιχεία της πρότασης της Ν.Δ για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών…».

* * * 

Με την ευκαιρία της καθιέρωσης της 3ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θ. Μανταλόβας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα ΜΜΕ της ελληνικής περιφέρειας, σημειώνοντας ότι -λόγω και των εκλογών- έχουν καθοριστικό ρόλο στην πληροφόρηση της ελληνικής κοινωνίας, δεδομένου ότι αναδεικνύουν γεγονότα και προβλήματα, συνήθως σε τοπικό επίπεδο, τα οποία δε θεωρούνται ή δεν είναι αρκετά σημαντικά για να απασχολήσουν τα εθνικά ή διεθνή ΜΜΕ. Επίσης, χρησιμεύουν ως χώρος διαλόγου για τα τοπικά προβλήματα ή τα προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας και σφυρηλατούν δεσμούς και σχέσεις μεταξύ των κατοίκων και των κοινωνικών ομάδων.

* * * 

Με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου για τη συμμετοχή ή μη του κόμματος «Έλληνες» στις εθνικές εκλογές, ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γιάννης Τσίμαρης δήλωσε μεταξύ άλλων: «…Η στάση της Ν.Δ να καταθέσει υπόμνημα μόνο για τους «Έλληνες» και η υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπήκε καν στη διαδικασία ούτε να συμφωνήσει με την πρόταση περί κοινού υπομνήματος, ούτε να καταθέσει δικό του υπόμνημα, επιβεβαιώνει πως μόνο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στέκεται με αταλάντευτη στάση και χωρίς αστερίσκους απέναντι σε κάθε μορφής προσπάθεια ακροδεξιών – ναζιστικών μορφωμάτων, να αξιοποιήσουν αλλά στην πράξη να καπηλευτούν τις απεριόριστες δυνατότητες που παρέχει η Δημοκρατία και το Σύνταγμα της χώρας και κρυπτόμενοι να ενεργήσουν σε βάρος τους…».

* * * 

Τα ΔΙΕΚ Ιωαννίνων και Ζίτσας επισκέφθηκε η υποψήφια βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τις διοικήσεις και τους εκπαιδευτικούς, ενώ συνομίλησε με καταρτιζόμενους για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια κατάρτιση. Η υποψήφια βουλευτής επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «τα ΔΙΕΚ Ιωαννίνων και Ζίτσας -όπως και όλης της χώρας- έχουν αφεθεί στην τύχη τους…». Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, κατά την περίοδο 2015-2019 και παρουσίασε τις σχετικές θέσεις του κόμματός της για την επόμενη μέρα, μιλώντας για αύξηση του προσωπικού, ενίσχυση της χρηματοδότησης, αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών και ουσιαστική χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημόσιας κατάρτισης και των ΔΙΕΚ.

* * * 

Τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων επισκέφθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Οικονόμου και Λίλα Σουλελέ όπου συζήτησαν με την πρόεδρο Χριστίνα Τσέτσου, την αντιπρόεδρο Μαρία Κατσαράκη και τα μέλη Αλέξανδρο Κατσάνο και Μαρία Πανούση. Ανάμεσα στα προβλήματα του κλάδου αναφέρθηκαν η υποστελέχωση δικαστικών υπηρεσιών, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις εκδόσεις αποφάσεων αλλά και το υψηλό κόστος της δικαιοσύνης, κάτι το οποίο την καθιστά σε ένα βαθμό «ταξική», αφού δε μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτή. Επιπρόσθετο αίτημα η μείωση της φορολογίας στις παρεχόμενες δικηγορικές υπηρεσίες.

* * * 

Τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας στην καθαριότητα, στο Δήμο Ιωαννιτών, επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή Ιωαννίνων Νίκο Έξαρχο. Το κλιμάκιο συνομίλησε με τους εργαζόμενους και τους κάλεσε να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ο Ν. Έξαρχος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «…Το ΚΚΕ θέλει να κυβερνήσει, με το λαό όμως στην εξουσία, έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, χωρίς τις δεσμεύσεις του κεφαλαίου που είναι θηλιά για το λαό…».