Σημαντική η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία

on .

KALOGIANNHS

Συνάντηση με αντιπροσωπεία Ισπανών Βουλευτών και Γερουσιαστών είχε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Επικεφαλής της Ισπανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ήταν η κα Susana Sumelzo Jordán, Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής για θέματα Ε.Ε. του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και Γερουσίας.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, θέματα τουρισμού και προτάσεις περαιτέρω προώθησης συνεργασίας των δύο κρατών. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ενεργειακή κρίση και στις προσπάθειες μετάβασης στην «πράσινη οικονομία», μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ε.Ε. 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Καλογιάννης μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, η οποία πρέπει να αποτελεί πηγή σταθερότητας για την Ευρώπη. Οι οικονομικές μας σχέσεις είναι στενές, το διμερές εμπόριο κατέγραψε υψηλό ιστορικό το 2021 και η Ισπανία συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων επενδυτών στην Ελλάδα. Σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω διεύρυνση των ελληνικών εξαγωγών παρουσιάζει ο κλάδος των τροφίμων και ο η μεταποίηση. Σημαντική, επίσης, είναι η προοπτική διμερούς επενδυτικής συνεργασίας στους τομείς των ΑΠΕ, της εφοδιαστικής αλυσίδας, του τουρισμού, των ναυτιλιακών μεταφορών». 

Ο Στ. Καλογιάννης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι σήμερα, παρά τη δυσμενή συγκυρία, η ελληνική οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα, διατηρώντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν βασικό μοχλό για την ενίσχυση των επενδύσεων το 2023, των οποίων ο όγκος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 15,5%. Παράλληλα, η ανεργία έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019, τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του Α.Ε.Π. έχει υποχωρήσει κατά 50% την τελευταία τριετία. Η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 11 φορές την τελευταία τριετία, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, φτάνοντας πλέον μία θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.