Η Τεχνόπολη θα αποτελέσει κλειδί για προσέλκυση νέων επενδύσεων

on .

kalogiannis

• Σε συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων παραβρέθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, όπου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις προτάσεις που έχει καταθέσει για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την αειφόρο ανάπτυξη του «Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, όπως η απόδοση του συνόλου του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη, η δημιουργία Τεχνόπολης, η συνεργασία με διεθνείς φορείς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας «Proximity GECT». Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε στη δημιουργία Τεχνόπολης.

Ο κ. Καλογιάννης επανέλαβε ότι η δημιουργία μιας Τεχνόπολης προβλέπεται ρητά στη νομοθεσία εδώ και 25 χρόνια (Ν. 2545/1997 περί βιομηχανικών περιοχών). Η Τεχνόπολη περιλαμβάνει, σε μία έκταση τουλάχιστον 50 στρεμμάτων:

- Εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και έρευνας.

-Επιχειρήσεις καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας συνδεδεμένες με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα.

- Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.

- Υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ξενοδοχειακής φιλοξενίας, αναψυχής, εστίασης, κατοικίες.

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Τεχνόπολης, είναι η σύσταση Φορέα διαχείρισης και ανάπτυξής της, η οποία θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την οριοθέτηση και πολεοδόμηση της Τεχνόπολης. 

Η δημιουργία Τεχνόπολης στα Ιωάννινα: 

- Προβλέπεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων (2009), μεταξύ Πεδινής – Πανεπιστημίου. 

- Περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Μπιζανίου (ΦΕΚ 529 ΑΑΠ/2009), βάσει της κατεύθυνσης του Ρυθμιστικού.

- Περιλαμβάνεται στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου (ΦΕΚ 286 ΑΑΠ/2018), στην προτεινόμενη από το Ρυθμιστικό θέση.

«Η δημιουργία Τεχνόπολης, εφόσον τεθεί εξαρχής σε στέρεες βάσεις, θα αποτελέσει κλειδί για προσέλκυση νέων επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας και εξειδικευμένων επιστημόνων, για την ανασυγκρότηση και χωρική αναγέννηση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, όπως αντίστοιχα συνέβη με άλλες πετυχημένες ευρωπαϊκές Τεχνοπόλεις», τόνισε ο κ. Καλογιάννης.