Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Η Εθνική Συμφιλίωση θέλει σημαντικές υπερβάσεις!..

on .

GRAMMOS PARKO SYMFILIOSHS

• «Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι επειδή το διακηρύσσουμε και στον επίσημο δημόσιο λόγο μας, συμφωνούμε ότι η εθνική συμφιλίωση έχει επιτευχθεί απολύτως.

Είναι ένας δύσκολος στόχος, θέλει σημαντικές υπερβάσεις συλλογικές και προσωπικές», τόνισε ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας το Σάββατο κατά την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στα Λιβάδια Κοτύλης στο Γράμμο (φωτό), εγκαινιάζοντας ένα νέο θεσμό, τις ετήσιες «Συναντήσεις στο Πάρκο» με πρώτο θέμα συζήτησης: «Σύνταγμα και εξωτερική πολιτική».

Όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας «η επανεκκίνηση γίνεται στην μνήμη του Φίλιππου Πετσάλνικου, που όχι μόνο οραματίστηκε αλλά και πραγματοποίησε την υλοποίηση αυτού του έργου», προσθέτοντας ότι οι ιδέες από φορείς των Ιωαννίνων της Καστοριάς και της Κοζάνης για το ζωντάνεμα του χώρου θα μας βοηθήσουν «να χαράξουμε νέους προσανατολισμούς».

Ο Πρόεδρος της Βουλής θέλοντας να υποστηρίξει το γεγονός ότι δεν μαθαίνουμε πάντα από ό,τι παθαίνουμε, έφερε ως παράδειγμα τον Ελευθέριο Βενιζέλο που άφησε ως κληρονομία την μετάφραση του Θουκυδίδη, όπου περιγράφεται με δραματικούς τόνους η αλληλοεξόντωση αριστοκρατικών και δημοκρατικών στην Κέρκυρα. 

Πεδίο γνώσης…

Ο κ. Τασούλας, ανοίγοντας στο κοινό την λειτουργία του Πάρκου μετά από μια μακρά περίοδο πανδημίας, υποσχέθηκε ότι «ο χώρος που είναι κατάφορτος από την ιστορική μνήμη, ένας τόπος που ήταν αιματηρό πεδίο μάχης, θα γίνει πεδίο γνώσης, ανταλλαγής απόψεων, στην απόπειρά μας να κατανοήσουμε τον σύγχρονο κόσμο, να χειριστούμε το μέλλον». 

Ας σημειωθεί ότι στα 10 χρόνια λειτουργίας του πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης έχουν γίνει εκδηλώσεις τόσο από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων όσο και από πανεπιστημιακούς φορείς, με θέματα σχετικά με την ιστορία, την μνήμη, τα γεγονότα του εμφυλίου…

 Σε Κεφαλόβρυσο - Κόνιτσα

Χθες ο Πρόεδρος της Βουλής παρέστη και κατέθεσε στεφάνι στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 79 χρόνων από το Ολοκαύτωμα Κεφαλοβρύσου από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούλιο του 1943.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Κόνιτσα, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ν. Εξάρχου, ο οποίος τον ενημέρωσε για θέματα της περιοχής και κυρίως για το Στρατιωτικό Μουσείο που υλοποιείται με χρηματοδότηση της ελληνικής Βουλής (ήδη κατατέθηκαν 65.000 ευρώ). Στην ακριτική κωμόπολη συναντήθηκε ακόμη με παλιούς του φίλους, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν θερμά, ενώ το απόγευμα παραβρέθηκε στην Παράκληση προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου στο ξωκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας Κόνιτσας. 

Σήμερα ο κ. Κώστας Τασούλας θα παραστεί στις εκδηλώσεις υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Γιάννενα.