Απολογισμός τριετίας από Γ. Ζάψα και Λ. Νάτση

on .

HDL 20220704 1

• Η συζήτηση για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κυριάρχησε στην ημερίδα που διοργάνωσαν τη Δευτέρα οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών» και «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή». 

Ο Γιώργος Ζάψας παρουσίασε μέσα από ένα σύντομο απολογισμό τις πρωτοβουλίες της περιφερειακής παράταξής του, κατά την 3ετία 2019-2021/22, σε ότι αφορά τη δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου που την συνέδεσε με την αυξημένη πλειοψηφία της νυν (και πρώην) περιφερειακής αρχής και τη διεκδίκηση μεγάλων έργων στα οποία υπάρχει κοινός τόπος, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου (Σιδ/κή γραμμή Ηγουμενίτσα – Γιάννενα – Καλαμπάκα/ Κοζάνη), η τροφοδότηση της περιφέρειας με φυσικό αέριο, η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά (α/δ Ιωάννινα – Κακαβιά) και οι ενδοπεριφερειακές διασυνδέσεις των δυο μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που διατρέχουν την Ήπειρο. Παράλληλα αναφέρθηκε στην απουσία ενός συμφωνημένου σχεδίου περιφέρειας και δήμων, προγραμματισμού και ιεράρχησης στόχων με επόμενο την αδυναμία διεκδίκησης σημαντικών έργων υποδομής μέσα από τα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το 5ετές ΠΔΕ. 

Από την πλευρά του ο Λάζαρος Νάτσης μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «σταθερά η αυτοδιοίκηση χάνει την αυτονομία της και μεταβάλλεται στο μακρύ χέρι της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας ακόμη και αντιλαϊκούς νόμους στο όνομα της νομιμότητας. Δεν αποτελεί εξαίρεση η αυτοδιοίκηση και στη δική μας περιοχή και όπως γίνεται στις τοπικές κοινωνίες οι προσωπικές φιλοδοξίες συμπλέουν πέρα από χρώματα κι αρώματα, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους προσωπικότητες και αρμοδιότητες ώστε να πετύχουν την πολυπόθητη νίκη...».

Κεντρικοί ομιλητές η βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη, οι επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων Δημ. Αναγνωστάκης & Γιάννης Σπιλάνης, από τις περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης και ο βουλευτής Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης.