Ολοκληρώνεται σήμερα η 99η Σύνοδος Πρυτάνεων

on .

ALMPANHS TZOYFH 4 5 22

• Επιστροφή στο παρελθόν της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στη χώρα μας και την ανατροπή των μεταρρυθμίσεων που προχώρησε και φιλοδοξεί να συνεχίσει η Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη «ονειρεύεται» ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την περιέγραψε στη χθεσινή της τοποθέτηση στην 99η Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιείται στα Γιάννενα, η βουλευτής Ιωαννίνων και αναπλ. Τομεάρχης Παιδείας Μερόπη Τζούφη.
Η κ. Τζούφη -η οποία μοίρασε «απλόχερα» υποσχέσεις- επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, κάτι που άλλωστε κάνει από την πρώτη ημέρα αλλαγής της Κυβέρνησης. Συνοψίζοντας τις θέσεις του κόμματος, υποστήριξε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στην Κυβέρνηση, τότε θα καταργήσει την πανεπιστημιακή Αστυνομία, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την ισοτιμία πτυχίων ΑΕΙ-Κολεγίων κα.. Αναφορικά με το επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα Α.Ε.Ι. (συγχωνεύσεις / καταργήσεις τμημάτων, επαναφορά των ΤΕΙ, αυτοδιοίκητο και διορισμένα Συμβούλια Διοίκησης, manager), η Μερόπη Τζούφη κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «πολιτεύεται με διαρροές στα ΜΜΕ, αντί να συζητά ουσιαστικά με την πανεπιστημιακή κοινότητα».
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ολοκληρώνεται σήμερα, με την ομιλία – τοποθέτηση της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως, η οποία θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, αλλά και θα αναπτύξει τις θέσεις του Υπουργείου σε διάφορα ζητήματα.
Κατά τα άλλα η κ. Τζούφη χαρακτήρισε «τιμωρητικό το μοντέλο χρηματοδότησης» που θέσπισε το υπουργείο Παιδείας, ενώ σημείωσε ότι παραμένει το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης.
Η πρ. Υφυπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ακόμη πως είναι απαραίτητη η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη βελτίωση των πανεπιστημιακών υποδομών (εργαστήρια, εξοπλισμός, κτήρια, φοιτητική στέγη), ενώ υποστήριξε πως η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης, έχει διαταράξει το οικοσύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, κινδυνολογώντας ότι απειλεί την εθνική συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Εντύπωση από την τοποθέτηση της κ. Τζούφη, όπως διανεμήθηκε στα ΜΜΕ, προκαλούν δύο σημεία: Το ένα αφορά την αντίθεση του κόμματός της στην προσαρμογή του ελληνικού πανεπιστημίου με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ήτοι τη σύνδεση της εκπαίδευσης με θέσεις εργασίας. Το δεύτερο, είναι η μη αναφορά στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη μεταφορά τμημάτων ΑΕΙ, με κορυφαίο σε τοπικό επίπεδο του Τμήματος Λογιστικής Πρέβεζας, για το οποίο έχει εισηγηθεί θετικά ο Προεδρεύων της Συνόδου, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (και σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα) Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Τέλος, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας παρουσίασε στους Πρυτάνεις τις θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την έρευνα, υπογραμμίζοντας πως «το νέο ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ολοκληρωμένο, βιώσιμο, ποιοτικό, δημοκρατικό, αξιοκρατικό, αποτελεσματικό, διεπιστημονικό, συμπεριληπτικό και εξωστρεφές».