Master plan» για την ορεινή Ελλάδα ανακοίνωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης

on .

DHMARXOI MHTSOTAKHS 4 5 22

• Τη δημιουργία μιας πολύ μικρής ομάδας εργασίας, που εντός 6 μηνών θα εκπονήσει ένα master plan για την ορεινή Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει έναν οδικό χάρτη αξιοποιήσιμο απ’ όλους τους Δήμους, ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους 33 μικρών ορεινών Δήμων της χώρας  του Δικτύου «Το κοινό των Ορεινών».
Δυναμική ήταν η παρουσία της Ηπείρου στη συνάντηση, καθώς το «παρών» έδωσαν 9 δήμαρχοι ορεινών Δήμων και πιο συγκεκριμένα οι: Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, Μετσόβου Κων. Τζαφέας, Πωγωνίου Κ. Καψάλης, Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, Κεντρικών Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκος και Φιλιατών Σπ. Παππάς.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν η πορεία της υλοποίησης των προγραμμάτων που ήδη «τρέχουν» για τους μικρούς ορεινούς Δήμους της χώρας, οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως και οι προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών αυτών.

Η κατανομή των πόρων…
Επίσης έγινε παρουσίαση της χρηματοδότησής τους, συνολικού ύψους 375 εκατ. ευρώ που λαμβάνουν οι ορεινοί Δήμοι (με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων) από το Υπουργείο Εσωτερικών (243,36 εκατ. ευρώ) και από Προγράμματα άλλων Υπουργείων (125,6 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ, 6,05 εκατ. από Πράσινο Ταμείο και 367 χιλ. ευρώ από ΠΑΑ Αγροτικής Ανάπτυξης).
Στους 9 Δήμους της Ηπείρου αντιστοιχούν τα εξής ποσά:
-Β. Τζουμέρκων: 11,1 εκατ. ευρώ
-Δωδώνης: 9,49 εκατ. ευρώ
-Ζαγορίου: 6,3 εκατ. ευρώ
-Κόνιτσας: 14,9 εκατ. ευρώ
-Μετσόβου: 13 εκατ. ευρώ
-Πωγωνίου:13,4 εκατ. ευρώ
-Γ. Καραϊσκάκη: 7,9 εκατ. ευρώ
-Κεντρ. Τζουμέρκων: 6,6 εκατ. ευρώ
- Φιλιατών: 7,9 εκατ. ευρώ

Ζητούν λύσεις…
Ανάμεσα στα θέματα προς επίλυση που έθεσαν οι επικεφαλής των ορεινών Δήμων της χώρας ήταν αυτά της υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους, της έλλειψης μηχανημάτων για την κάλυψη των αναγκών του ορεινού ανάγλυφου, των μελετών και της προετοιμασίας έργων, της οδοποιίας στα εσωτερικά τους δίκτυα, της λειτουργίας των σχολείων και των κέντρων υγείας, της κάλυψης με δίκτυο 5G, της ύπαρξης έστω και ενός τραπεζικού υποκαταστήματος στην έδρα τους, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του ενεργειακού κόστους, της αποσύνδεσης της χρηματοδότησής τους από το πληθυσμιακό κριτήριο και της σύνδεσής της με την έκταση που καταλαμβάνουν και της θεσμοθέτησης της «ορεινότητας» με νομοθετικό πλαίσιο που θα διαχωρίζει τους ορεινούς από τους νησιωτικούς δήμους.
Απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς ο Δήμαρχος Ανωγείων και Πρόεδρος του Δικτύου Ορεινών Δήμων Σωκράτης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι «τα προβλήματα των μικρών ορεινών Δήμων δεν είναι τα προβλήματα των μεγάλων Δήμων σε μικρή κλίμακα. Θέλουν μία άλλη προσέγγιση, θέλουν μια ορεινή πολιτική».
Και σε άλλο σημείο τόνισε ότι «η οικονομία των ορεινών όγκων κυρίως είναι ο πρωτογενής τομέας και προσπαθούμε να δομήσουμε ένα τουριστικό προϊόν το οποίο θα αποτελέσει έναν δεύτερο σταθερό πυλώνα, ώστε να μπορούν αυτές οι κοινωνίες και να ζήσουν και να αναπτυχθούν».

Ο Κ. Μητσοτάκης
Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί Δήμοι και πρότεινε τη διαδημοτική συνεργασία για την εφαρμογή των αναπτυξιακών εργαλείων που υπάρχουν στη διάθεση των Δήμων, ακόμη και με την αξιοποίηση σχεδίων Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, όπως αυτό που εφαρμόζει η Επιτροπή Μπένου στη Βόρεια Εύβοια.
«Σκοπός της συνάντησης είναι να μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε μία πορεία μιας πιο σταθερής συνεργασίας, η οποία θα μπορέσει να μετατρέψει ενδεχόμενα μειονεκτήματα της ορεινής Ελλάδος σε συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στον τουρισμό ο τόνισε ότι «η επόμενη πρόκληση και η επόμενη μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας είναι ο ορεινός τουρισμός, η επέκταση της τουριστικής περιόδου όλο το 12μηνο. Έχουμε γωνιές της Ελλάδος που όσοι τις γνωρίζουν μένουν άφωνοι και θέλουν όλοι να επιστρέφουν…».

***
Για τα θέματα που αναφέρθηκαν από τους Δημάρχους στη συνάντηση τοποθετήθηκαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς, οι Υφυπουργοί Εσωτερικών Στ. Πέτσας και Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Από την κυβέρνηση μετείχαν ακόμη, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης.