Κτηνοτρόφοι και στην Ήπειρο χωρίς ενίσχυση για ζωοτροφές

on .

PROBATA TRONE ZOOTROFES

• Εξαιρετικά δύσκολη είναι η τρέχουσα περίοδος για τον κτηνοτροφικό κόσμο τόσο πανελλαδικά όσο και ειδικότερα της Ηπείρου, ο οποίος έχει απόλυτη ανάγκη από τη στήριξη της Πολιτείας για να επιβιώσει. Εξάλλου, τυχόν συρρίκνωσή του λόγω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία μας.
Από πλευράς Πολιτείας έχουν ληφθεί μέτρα για τους κτηνοτρόφους, ωστόσο δεν λείπουν και ορισμένες δυσλειτουργίες που προκαλούν προβλήματα. Μία από αυτές αναδεικνύουν ο βουλευτής Άρτας Χρήστος Γκόκας και συνάδελφοί του από το ΚΙΝΑΛ σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία κάνουν λόγο για απογοήτευση πολλών κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων από τη μη καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών.

Πρόβλημα επιβίωσης
Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αναφέρουν ότι πολλοί κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν πληρώθηκαν την έκτακτη ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών με το 2% του τζίρου του 2021. Ενώ περίμεναν να λάβουν αυτή την ενίσχυση, έστω και μικρή, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους που ολοένα και αυξάνονται, δυστυχώς εξαιτίας τεχνικών λαθών και επιπόλαιων χειρισμών, όπως επισημαίνουν, πολλοί δικαιούχοι δεν την έχουν πάρει.
Παράλληλα τονίζουν, για ακόμα μία φορά, ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και η Κυβέρνηση πρέπει να τους αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ζητούν, τέλος, να ενημερωθούν εάν ο Υπουργός προτίθεται να εφαρμόσει τις προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) για ενίσχυση ανά ζωική μονάδα και ποια συμπληρωματικά μέτρα θα λάβει για την ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων.

Κατάρτιση πτηνοτρόφων
Στο μεταξύ, δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής με θέμα «Κρεοπαραγωγός Πτηνοτροφία» υλοποιεί και στην Ήπειρο ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την επιτυχημένη έναρξή του στην Άρτα και τηv εξίσου επιτυχημένη συνέχεια στη Χαλκίδα, η εκπαιδευτική δράση συνεχίζεται για 20 ωφελούμενους πτηνοτρόφους στα Γιάννενα. Στόχος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η προετοιμασία και η ενημέρωση των νέων πτηνοτρόφων για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, ώστε να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των εκτροφών τους, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά και να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις προκλήσεις του δυναμικού κλάδου της πτηνοτροφίας.
H συνολική διάρκεια της δράσης στα Γιάννενα είναι 40 ώρες, εκ των οποίων οι 32 ώρες αποτελούν τη θεωρητική εκπαίδευση και οι 8 ώρες είναι πρακτική άσκηση. Στο τέλος του προγράμματος δίνεται στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους έως τις 22 Μαΐου. Πληροφορίες στο τηλ.: 30 210 6917986 και στο email: email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..