Α. ΞΑΝΘΟΣ: Για την πανδημία να αξιοποιηθούν όλες οι δομές υγείας

on .

KSANTHOS EHM

• Η ανάγκη συνεργασίας των δύο νοσοκομείων, όπως και η ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας για να ανταποκριθεί τόσο στις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας που δημιούργησε η πανδημία, όσο και στην αντιμετώπιση όλων των περιστατικών, έκτακτων και τακτικών, ήταν η κοινή διαπίστωση, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρ. Υπουργού και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού το Σάββατο στα δυο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το επίπεδο ετοιμότητάς τους και να συνομιλήσει με φορείς, διοικήσεις και εργαζομένους.
Κατά την διάρκεια των επαφών του τονίστηκε η ανάγκη και η ηθική υποχρέωση για τον εμβολιασμό όλων των υγειονομικών, αναδείχτηκε το μέγεθος της σωματικής και ψυχικής καταπόνησης όλου του προσωπικού στα νοσοκομεία, επισημάνθηκε η αδιέξοδη και εκδικητική πολιτική των αναστολών εργασίας, καθώς είναι απολύτως λάθος επιδημιολογικά η κυβερνητική γραμμή ότι «έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων», ενώ σε σχέση με τους επικουρικούς και με άλλες σχέσεις εργασίας εργαζομένους αναγνωρίστηκε ότι παρέχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο σύστημα και θα πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή πολιτική λύση για την ενσωμάτωσή τους στο σύστημα υγείας.
Δεν υπήρξε σχέδιο…
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για μια υγειονομική τραγωδία σε εξέλιξη με χιλιάδες κρούσματα, δεκάδες απώλειες ζωών και τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας. Αναφερόμενος στο υγειονομικό προσωπικό, το οποίο αυτή την περίοδο δίνει μια πολύ σκληρή μάχη μπροστά σ’ ένα σφοδρό επιδημιολογικό κύμα, τόνισε ότι «η Κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο μιας σοβαρής αναζωπύρωσης της πανδημίας. Δεν υπήρξε ένα σχέδιο έγκαιρα ενεργότερης εμπλοκής της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης στην κοινότητα και στον γενικό πληθυσμό, αλλά και καλύτερης προνοσοκομειακής διαχείρισης των κρουσμάτων, έτσι ώστε τα νοσοκομεία να μπορέσουν να κρατηθούν όρθια στην αιχμή του κύματος».
Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε αποτυχημένη συνολικά τη διαχείριση, με τεράστιες πολιτικές ευθύνες, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού στον γενικό πληθυσμό και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες, να ενδυναμώσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να υπάρξει μια ισοκατανομή του βάρους της φροντίδας και της νοσηλείας περιστατικών covid και εκτός ΕΣΥ. «Χρειάζεται επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δομών και δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολεμική συνθήκη που υπάρχει στο σύστημα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό, γιατί – σύμφωνα με τον ίδιο - δεν θέλει να επενδύσει στο εθνικό σύστημα υγείας.
Ο κ. Ξανθός το απόγευμα του Σαββάτου μίλησε σε πολιτική εκδήλωση για την υγεία στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.