Ανησυχία Γ. Στύλιου για γήρανση αγροτών και ανεργία των νέων!

on .

STYLIOS SLOBENIA SYNEDRIO 9 9 21

• «Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική πρέπει να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στη στήριξη και καθοδήγηση του αγρότη και για να γίνει αυτό, χρειάζονται αποτελεσματικές συνέργειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Τα παραπάνω τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος στο πλαίσιο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας – Αλιείας, που διεξήχθη στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Ο κ. Στύλιος συμμετείχε σ’ αυτή ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Προβλήματα υπαίθρου
Κατά την εισήγησή του ο Αρτινός Υφυπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που ήδη υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ελλάδα, μαζί με συναρμόδια Υπουργεία, στο πλαίσιο μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής για την ύπαιθρο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της υπαίθρου, αναφέροντας ως βασικότερα τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, την υψηλή ανεργία των νέων της υπαίθρου και τις έκτακτες προκλήσεις εξαιτίας των αντίξοων κλιματικών συνθηκών. Κλείνοντας την εισήγησή του ο Γ. Στύλιος ανέφερε με έμφαση: «Το στοίχημα για την πράσινη μετάβαση, σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη στήριξη των ανθρώπων και των περιοχών της υπαίθρου, μπορεί και πρέπει να αναμορφώσει την Ευρώπη στο σύνολό της».

Το Συμβούλιο Υπουργών
Υπό την Προεδρία του υπουργού Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων της Σλοβενίας, Jože Podgoršek και παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Janusz Wojciechowski διεξήχθη το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας – Αλιείας της Ε.Ε.. Στην κορυφή της ατζέντας, ήταν η «Ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών» με αφορμή την πρόσφατη Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα το «Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ – Προς ισχυρότερες, συνδεδεμένες ανθεκτικές και ευημερούσες αγροτικές περιοχές έως το 2040». Οι εργασίες του Συμβουλίου επικεντρώθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές και στην ανάγκη καλύτερης σύνδεσης και επαφής τους με το σύγχρονο αστικό κόσμο. Ως στόχος, ορίστηκε η υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου οράματος για την ύπαιθρο της ΕΕ, μέχρι το 2040, δεδομένου ότι η ύπαιθρος είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική δραστηριότητα και τη διατήρηση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.