Αποδυναμωμένες οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας

on .

TZOYFH MAYROGIORGOS 8 9 21

• Το σύστημα της κεντρικής διοίκησης και ελέγχου των δράσεων Πολιτικής Προστασίας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει «κενά» στη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και στον καλύτερο συντονισμό των δράσεων, τόσο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όσο και στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. 
Και για τα δύο αυτά μείζονα ζητήματα οι Περιφέρειες οι οποίες είχαν και έχουν ως ένα βαθμό συντονιστικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο, πλέον έχουν αδρανοποιηθεί και ουσιαστικά μετατράπηκαν σε «παρατηρητές» καθώς οι αρμοδιότητές τους έχουν μειωθεί. Τον προβληματισμό του για τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξέφρασε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος σε συνάντηση που είχε με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μερόπη Τζούφη.
Ο κ. Μαυρογιώργος σύμφωνα με την ανακοίνωση της κ. Τζούφη, τόνισε ότι πλέον υπάρχει συγκέντρωση εξουσιών κεντρικά, με αποτέλεσμα οι Περιφέρειες να έχουν μειωμένες αρμοδιότητες και μικρότερο έλεγχο αποφάσεων. Ειδικά για το θέμα της πανδημίας, ο κ. Μαυρογιώργος εμφανίστηκε προβληματισμένος από το γεγονός ότι καμία υπηρεσία περιφερειακά δεν έχει δικαίωμα να παίρνει πρωτοβουλίες, ουσιαστικά, καθότι όλα ελέγχονται κεντρικά από το Υπουργείο. «Στην πράξη, δηλαδή, οι Περιφέρειες εκτελούν απλώς εντολές, ενώ θα έπρεπε να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, αφού αυτές έχουν την πραγματική εικόνα της πανδημίας περιφερειακά», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κ. Τζούφη. 
Η βουλευτής, αναφέρεται και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μιας «Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας» με βάση το πόρισμα Goldammer που θα μπορούσε να απαντήσει πιο ουσιαστικά στα ζητήματα συντονισμού των Υπηρεσιών για το σύνολο των θεμάτων που πρέπει να διαχειρίζεται αυτός ο φορέας. 
Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο πόρισμα έχει τοποθετηθεί πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας πώς όχι μόνο έχει μελετήσει την εν λόγω έκθεση, αλλά και ότι έχει συνομιλήσει αρκετές φορές με τον κ. Goldammer, χαρακτηρίζοντας σημαντικές κάποιες από τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του. 
Στην ανακοίνωσή της η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνει την κριτική της για τις μη προσλήψεις δασοπυροσβεστών, αλλά και για τον καθαρισμό των αλσυλλίων των Ιωαννίνων.