Θερμοί εναγκαλισμοί στην Αθήνα Γ. Παπανδρέου και Ε. Ράμα

on .

RAMA PAPANDREOY 14 7 21

• Οι παλιές... αγάπες δεν ξεχνιούνται και αυτό απέδειξαν ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, οι οποίοι συναντήθηκαν επί Ελληνικού εδάφους και είχαν εγκάρδιους εναγκαλισμούς.
Η είδηση μεταδόθηκε από Αλβανικά Mέσα Ενημέρωσης, χωρίς αρχικά να αναφέρονται στους λόγους της συνάντησης και της εγκαρδιότητας που διέκρινε τους δύο πολιτικούς.
Τελικά «αποκαλύφθηκε» ότι αφορμή της συνάντησης ήταν το 23ο Συμπόσιο της Σύμης, που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου». Είναι κοινό μυστικό βέβαια ότι Ράμα και Γ. Παπανδρέου έχουν αναπτύξει πολιτικές (αλλά και προσωπικές όπως αποδεικνύεται) σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα που ηγείται ο Αλβανός Πρωθυπουργός είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς της οποίας προεδρεύει ο Γ. Παπανδρέου.
Ανεξάρτητα όμως αυτών προβληματίζει η συνεχιζόμενη στήριξη που παρέχει ο Έλληνας πρώην Πρωθυπουργός στον Ράμα και ειδικά σε μια περίοδο που εκείνος παίζει ανοικτά το παιχνίδι των Τούρκων στα Βαλκάνια και συστηματικά επιχειρεί τον αφελληνισμό της Βορείου Ηπείρου μέσω και της υφαρπαγής των περιουσιών τους.
Πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τον Ιούνιο του 2009 είχε μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του Έντι Ράμα στα Τίρανα, παραβλέποντας τις θέσεις που είχε εκφράσει από τότε ο σημερινός Πρωθυπουργός της Αλβανίας για τη συμφωνία στην οποία κατέληγαν οι τότε Πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Σ. Μπερίσα για την ΑΟΖ, την οποία στη συνέχεια, ακύρωσε μέσω προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να παραμένει η εκκρεμότητα. Η προσφυγή μάλιστα έγινε όταν είχε αναλάβει πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος και στη συνέχεια δεν άσκησε καμία πίεση στο «φίλο» και «σύντροφό» του για διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αντίθετα άφησε χωρίς καμία αντίδραση να «θεριέψει» ο Αλβανικός αλυτρωτισμός, ο οποίος βεβαίως γιγαντώθηκε τα επόμενα χρόνια.
Ούτε όμως ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικούς Διεθνούς όλα αυτά τα χρόνια δημοσιοποιήθηκε κάποια παρέμβασή του προς τον Ράμα για σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας και των άλλων πληθυσμιακών ομάδων, για την πάταξη της διαφθοράς κλπ.
Ο Έντι Ράμα φαίνεται ότι τώρα έχει και πάλι την ανάγκη του πρώην Πρωθυπουργού και συνεχίζοντας την τακτική του να ζητά συνεχώς βοήθεια από την Ελλάδα, επιδιώκει τη στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Είναι άγνωστο τι ακριβώς έχει συζητηθεί μεταξύ τους, αλλά ελπίζουμε ότι ο κ. Παπανδρέου τη φορά αυτή να λάβει σοβαρά υπόψη του τη στάση του Ράμα, από τη μια να ζητά στήριξη για ένταξη στην Ε.Ε. και από την άλλη να έχει μετατρέψει την Αλβανία σε προτεκτοράτο της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να ελέγξει πλήρως την οικονομική και πολιτική ζωή της γείτονος χώρας, κάτι που αντιστρατεύεται τα ελληνικά συμφέροντα και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.