Έντονα προβληματισμένοι οι Θεσπρωτοί για την τύχη της χερσαίας ζώνης του λιμανιού

on .

PLAKIOTAKHS GIOGIAKAS HGOYMENITSA 1 7 21

• Νέες υποσχέσεις ότι η χερσαία ζώνη του λιμανιού Ηγουμενίτσας (τα τμήματά της, που δεν είναι προς λιμενική χρήση) θα παραχωρηθεί στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, κάτι, που αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων, έδωσε από την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, όπου βρέθηκε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης (στη φωτό αριστερά), ωστόσο δεν ανακοίνωσε τίποτε συγκεκριμένο ως προς το πλάνο των ενεργειών, γεγονός, που έντονα προβληματίζει την τοπική κοινωνία.
Άλλωστε αυτές οι υποσχέσεις ακούγονται επί 19 χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά δεν υλοποιούνται. Μια από τα ίδια, δηλαδή.
Εντός δύο μηνών, είπε, θα κανονιστεί το ζήτημα, ωστόσο οι φορείς της Θεσπρωτίας ανέμεναν άμεσες κινήσεις, με συγκεκριμένη δέσμευση για νομοθετικές πρωτοβουλίες, που μόνο αυτές μπορούν να «ξεκολλήσουν» το θέμα, το οποίο εκκρεμεί από το 2002.
Έτσι οι Δημοτικές Αρχές Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, που από την προηγούμενη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις (έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και απέκλεισαν συμβολικά το παλαιό λιμάνι Ηγουμενίτσας), θα συγκαλέσουν έκτακτα δημοτικά συμβούλια, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, μετά την παρουσία του κ. Πλακιωτάκη στην Ηγουμενίτσα, και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Ή θα περιμένουν να δουν τι θα πράξει ο αρμόδιος υπουργός μετά από δύο μήνες και ενώ η διαδικασία πώλησης του λιμανιού βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, ή θα συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις με επόμενο σταθμό τον αποκλεισμό του λιμένα εξωτερικού (προς Ιταλία) τη Δευτέρα 5 Ιουλίου.

Συναντήσεις
Κατά τα λοιπά ο κ. Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από το βουλευτή της Ν.Δ. Βασίλη Γιόγιακα, επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας και ενημερώθηκε από την πρόεδρο Ρεγγίνα Δηλαβέρη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Αθανάσιο Πορφύρη για την εξέλιξη διάφορων έργων.
Συναντήθηκε στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Θεσπρωτίας με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη και τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, όπου, παρουσία και άλλων τοπικών παραγόντων (προέδρου περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλας Μπραΐμη, θεματικού αντιπεριφερειάρχη Αλκιβιάδη Λάμπρου κ.λπ.) έγινε εκτενής συζήτηση, για τη χερσαία ζώνη, όπως και με τους δημάρχους Ηγουμενίτσας Ιωάννη Λώλο και Φιλιατών Σπύρο Παππά στο δημαρχείο Ηγουμενίτσας.
Ως γενικό συμπέρασμα αυτό, που μπορεί να διατυπωθεί, είναι ότι ο κ. Πλακιωτάκης δεν κόμισε κάτι οριστικό και το ζήτημα εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα, που σημαίνει ότι την ίδια στιγμή στενεύουν τα όρια επίλυσής του.

Δήλωση Γιόγιακα
Ωστόσο ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας σε δήλωσή του επισημαίνει ότι για το θέμα της χερσαίας ζώνης λιμένα Ηγουμενίτσας μπορούμε να πούμε ότι βγήκε «λευκός καπνός».
Και συμπλήρωσε: «Από τα επιπλέον τμήματα της χερσαίας ζώνης που διεκδικούμε να εξαιρεθούν από την παραχώρηση, ο κ. Πλακιωτάκης συμφώνησε να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία ο κεντρικός παραλιακός δρόμος καθώς και χώροι για τα τραπεζοκαθίσματα των παραλιακών καταστημάτων σε Πλαταριά, Σύβοτα και Σαγιάδα, ενώ εκτιμώ ότι σύντομα θα κλείσει θετικά και το θέμα του πάρκινγκ».
Ακόμη υπογράμμισε: «Καλωσορίζουμε αυτή την εξέλιξη και αναμένουμε μέχρι το τέλος Αυγούστου την αποτύπωση των πρόσθετων τμημάτων που θα εξαιρεθούν από την παραχώρηση λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, όπως μας είπε σήμερα ο κύριος Υπουργός».

Δήλωση Μ. Κάτση
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριο Κάτση, ο οποίος τονίζει ότι «η επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη στην Ηγουμενίτσα, έγινε μόνο και μόνο για να κάμψει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, που κινδυνεύει να χάσει την περιουσία της με ανυπολόγιστες συνέπειες για την καθημερινότητα των κατοίκων και των επιχειρήσεων, προκειμένου αυτή να διαχειρίζεται από έναν ιδιώτη».
Και προσθέτει: «Όσο για τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε, είναι χωρίς αντίκρυσμα. Πώς άλλωστε να εμπιστευτούμε έναν Υπουργό, που έπρεπε να περάσει 1,5 χρόνος, για να δει δια ζώσης και να λάβει γνώση για τα προβλήματα και τα τμήματα για τα οποία δεσμεύεται διαρκώς ότι θα παραχωρήσει και που κινδυνεύουν από την εν εξελίξει πώληση;».
«Οι κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας πρέπει να συνεχιστούν, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα στο σύνολό τους. Μόνο αυτές μπορούν να δώσουν λύση. Η χερσαία ζώνη ανήκει στο Θεσπρωτικό λαό και μόνο», καταλήγει ο κ. Κάτσης.
Η.Μ.