Η Σταυρ. Μπραΐμη στο «τιμόνι» του Περιφ/κού Συμβουλίου Ηπείρου!

on .

KAXRIMANHS MPRAIMH 17 5 21

• Η μέχρι πρότινος αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση είναι η νέα Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου. Με την εκλογή της την Κυριακή έγινε μάλιστα η πρώτη γυναίκα που κατέχει το συγκεκριμένο πόστο.

Νέος Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τρομπούκης από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών».

O Αλέκος Καχριμάνης
Δεκτές έγιναν κατά την έναρξη της προχθεσινής συνεδρίασης οι παραιτήσεις του πρώην προέδρου Στ. Παργανά και του πρώην αντιπροέδρου Δημ. Σακαρέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα πρόεδρο Στ. Παργανά για τη συνεργασία τονίζοντας πως θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Περιφερειακής Αρχής ως σύμβουλος. Πρότεινε δε για νέα πρόεδρο, έπειτα και από ομόφωνη απόφαση της παράταξής του την Σταυρούλα Μπραΐμη.

Απούσα η Αντιπολίτευση
Σύσσωμη η Αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου απείχε τόσο από την διαδικασία επικύρωσης της παραίτησης των πρώην προέδρου και αντιπροέδρου του σώματος, όσο και από την εκλογή νέου προεδρείου. Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας εξέφρασε την ένστασή του σχετικά με την πρόσκληση της συνεδρίασης λέγοντας πως «θέλουμε οι διαδικασίες να γίνουν σύμφωνα με τον νόμο». Πρότεινε δε για Αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Τρομπούκη, στην επικύρωση της εκλογής του οποίου όμως η παράταξή του δεν συμμετείχε!
Ο Σπύρος Ριζόπουλος από τους «Ορίζοντες Ηπείρου» με επιστολή του έκανε λόγο για ένα μέγιστο πολιτικό γεγονός που απαιτεί αδιάβλητη διαδικασία με μυστική ψήφο, η οποία διασφαλίζεται μόνο με κάλπη. Ενστάσεις για τη διαδικασία διατύπωσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου κάνοντας λόγο για «ατοπήματα» στην πρόσκληση για τη συνεδρίαση, ενώ ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Πρέντζας ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία μετά την αποδοχή των παραιτήσεων των πρ. προέδρου και αντιπροέδρου και να ακολουθήσει εκλογή νέων με διά ζώσης διαδικασία. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κ. Νουτσόπουλος συμφώνησε με τον κ. Πρέντζα, ο Ζώης Γαλατάς από την «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» απουσίαζε, ενώ της ψηφοφορίας απείχε και ο Κ. Αναγνώστου από την «Ελληνική Αυγή». Από τη μεριά του, τέλος, ο ανεξάρτητος περιφ. σύμβουλος Σάκης Βλέτσας έδωσε θετική ψήφο τόσο στην Στ. Μπραΐμη όσο και στον Δημ. Τρομπούκη.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης, ο κ. Καχριμάνης διαβεβαίωσε ότι για τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τη διαδικασία της ψηφοφορίας τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες νομοθετικές διατάξεις, λέγοντας μάλιστα πως ρωτήθηκε σχετικά και το υπουργείο Εσωτερικών.

Η νέα Πρόεδρος
Τις ευχαριστίες της προς τον Περιφερειάρχη για την απόφασή του να την προτείνει ως Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και προς τους συμβούλους της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου» που την περιέβαλαν με την εμπιστοσύνη τους εξέφρασε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η νέα Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.
Η κ. Μπραΐμη δεσμεύτηκε πως με πολιτικό πολιτισμό θα προσπαθήσει «η σύνθεση να αποτελέσει το εφαλτήριο και την ικανοποίηση του οράματος όλων μας για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Ηπείρου».

Θέμα δημοκρατικής λειτουργίας…
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γ. Ζάψας και κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επέμεινε στην ένσταση και στην ακυρότητα εκλογής προέδρου και αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης του δικαιώματος της πλειοψηφίας να εκλέξει πρόεδρο στο περιφερειακό συμβούλιο αρκεί να το κάνει με τον τυπικά ορθό τρόπο…». Και πρόσθεσε ότι η παράταξή του δεν επικυρώνει την εκλογή μέχρι να τελεσιδικήσει η ένσταση. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «δεν υπήρξε θέμα κάλπης επειδή οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα ήταν μοναδικές. Υπάρχει θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του περιφερειακού Συμβουλίου διαχρονικά και πρέπει να διορθώσουν…».

Να απολογηθεί ο Περιφερειάρχης…
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες και ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος. Αναφερόμενος στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Μ. Εβδομάδας, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Κακώς εξεπλάγησαν όσοι είδαν τον κ. Καχριμάνη να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Το επίπεδο του περιφερειακού συμβούλιου είναι το ίδιο και ο κ. Περιφερειάρχης είναι ο ίδιος εδώ και 22 χρόνια κι όσους προέδρους κι αν αλλάξει θα παραμείνει ο ίδιος». Και ζήτησε από τον Αλ. Καχριμάνη να απολογηθεί δημόσια ενώπιον όλων των Ηπειρωτών διότι στη συνεδρίαση της Μ. Δευτέρας ουσιαστικά δεν τον αποκάλεσε αθηναίο, αλλά ξένο.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι «Ορίζοντες Ηπείρου» ήταν οι πρώτοι που αμφισβήτησαν τη διαδικασία της εκλογής νέου προεδρείου και τόνισαν την ανάγκη αποχής, για να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες παρατάξεις. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η παράταξή του θα προσφύγει κατά της νομιμότητας της προχθεσινής διαδικασίας, ξεκαθάρισε ότι είναι άλλο πράγμα η νομιμότητα κι άλλο η νομιμοποίηση. «…Θα ελέγξουμε νομικά αν υπάρχει νόημα να προσφύγουμε, γιατί δεν μας αρέσει να παρακωλύουμε χωρίς στοιχεία τις διαδικασίες», ανέφερε.