Και τα Γιάννενα τίμησαν χθες τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

on .

LHKSH POLEMOY KATATHESH 9 5 21

• Με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό, τιμήθηκε παρουσία των τοπικών αρχών, η ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Χθες συμπληρώθηκαν 76 χρόνια από τη νίκη ενάντια στον φασισμό – ναζισμό, με την 9η Μαΐου να αποτελεί ιστορικό ορόσημο που δείχνει στους λαούς πως πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να μην επιτρέψουν την αναβίωση του φασισμού.
Πρόκειται για την ημέρα που η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων (1945) και τελείωσε οριστικά, για την Ευρώπη, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένας πόλεμος που στοίχισε εκατόμβες νεκρών. Κατέστρεψε χώρες και οικονομίες και συνέβησαν απάνθρωπα ολοκαυτώματα και αφανισμός πληθυσμών.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για μια σημαντική ημέρα μνήμης για τους Έλληνες που αγωνίστηκαν στα βουνά της Αλβανίας, στη Γερμανική κατοχή και στην εθνική αντίσταση.
Σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τζούφη ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οι λαοί σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με την υγειονομική, την οικονομική και την περιβαλλοντική κρίση, την αναβίωση του φασισμού και του ρατσισμού, την αμφισβήτηση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Για το λόγο αυτό, η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών είναι επίκαιρη και σύγχρονη…».

Ημέρα της Ευρώπης…
Στις 9 Μαΐου γιορτάζεται και η Ημέρα της Ευρώπης. Σε μήνυμά της η παράταξη «Γιάννενα Τώρα», σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η σημερινή Ευρώπη χτίστηκε πάνω στο αίμα, τα ερείπια και τη στάχτη ενός πολέμου κατά τον οποίο οι ακραίες ιδεολογίες και η μισαλλοδοξία βύθισαν την ήπειρο στη φτώχεια και τη δυστυχία…
»…Η Ευρώπη θα ήταν τελείως διαφορετική αν δεν είχε ως βάση τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και η μοίρα της Ελλάδας αν δεν αποτελούσε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η ελευθερία, η πίστη στη δημοκρατία και η πρόοδος, που αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνονται οι βασικές αρχές όλων όσων αγωνίζονται για μια καλύτερη Ευρώπη που θα οδηγήσει τους λαούς σε κοινωνική και οικονομική ευημερία».