Σε εκλογή νέου Προέδρου οδηγείται το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

on .

PARGANAS STAYROS

Απρόσμενη εξέλιξη είχε η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο είχε συγκληθεί για να επανακαθορίσει τις αρμοδιότητες και τη σύνθεση των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Κοινωνικών Υποθέσεων, απόρροια της παραίτησης του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση» Νίκου Ζήκου και την αντικατάστασή του από τον Ζώη Γαλατά.
Με την ολοκλήρωση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, ο Πρόεδρος του Σώματος Σταύρος Παργανάς ανακοίνωσε την παραίτησή του από το αξίωμα, επικαλούμενος λόγους ευθιξίας για την επεισοδιακή συνεδρίαση που είχε γίνει πριν το Πάσχα και τις βαρείς εκφράσεις που αντηλλάγησαν στη διάρκειά της.
«Η ευθύνη μου δεν συνίσταται στο ότι δεν τους έκλεισα τα μικρόφωνα προκειμένου να μην ακουστούν τα όσα έλεγαν, αλλά στο ότι με την παρουσία μου και την μέχρι σήμερα λειτουργία μου δεν τους ενέπνευσα για την ορθή πολιτική συμπεριφορά τους. Ελπίζω η παραίτησή μου αυτή να είναι αφετηρία πολιτικής αναβάπτισης του Π.Σ. στις αρχές της Δημοκρατίας, του πολιτικού πολιτισμού και του “ευ αγωνίζεσθαι”», ανέφερε μεταξύ των άλλων, δηλώνοντας ότι παραμένει απλό μέλος της παράταξης με την οποία εκλέχθηκε, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη που τον υπέδειξε για Πρόεδρο και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που τον ψήφισαν.
Ο Περιφερειάρχης και οι επικεφαλής των παρατάξεων ζήτησαν από τον κ. Παργανά να ανακαλέσει την παραίτησή του, αναγνώρισαν ότι όντως υπήρξε ένταση – ο κ. Καχριμάνης επικαλέστηκε μάλιστα και απάντηση που είχε στον «Πρωινό Λόγο» στην οποία ανέφερε ότι δεν έπρεπε να συμβεί η ένταση στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Ωστόσο ο κ. Παργανάς ήταν ανένδοτος -ακόμη και στην πρόταση να παραμείνει Πρόεδρος μέχρι τέλος του χρόνου που προβλέπεται επανάληψη της διαδικασίας εκλογής Προεδρείου- και πλέον με την έγγραφη παραίτησή του θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να εκλέξει το νέο Πρόεδρο.
Η διαδικασία για την εκλογή θα πρέπει να κινηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε και θα οριστεί η ημερομηνία που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εντός του Μαΐου. Ο νέος Πρόεδρος θα ασκήσει τα καθήκοντά του για το υπόλοιπο της τρέχουσας θητείας που λήγει 31 Δεκεμβρίου. Ο Περιφερειάρχης -μετά την απρόοπτη αυτή εξέλιξη- τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει ως διάδοχο του Σταύρου Παργανά και το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει στη συνέχεια το Περιφερειακό Συμβούλιο.
***
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε ορισμένα θέματα που έθεσαν σύμβουλοι. Όσον αφορά το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, είπε ότι τα χρήματα ήδη έχουν διαβιβαστεί από το Υπουργείο στην Περιφέρεια και εκτίμησε ότι εντός του Μάιου θα αρχίσουν πληρωμές.

Το άλλο θέμα που τέθηκε εκ νέου ήταν για τη «Σχεδία», με τον Περιφερειάρχη να αναφέρει ότι η Περιφέρεια είναι ο μόνος φορέας που καταβάλλει τα χρήματα που της αναλογούν, πρόσθεσε ότι από στοιχεία που υπάρχουν από το παρελθόν προκύπτει ότι λειτουργούσε και θεραπευτικό πρόγραμμα, ενώ πρόληψη έχει τη δυνατότητα να κάνει και το ΚΕΘΕΑ.