Διαδικτυακή συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ηπείρου

on .

rizopoulos

• Στα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης, διάρκειας 45 λεπτών, που είχε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των «Οριζόντων» ήταν μια συνάντηση η οποία επικεντρώθηκε στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η Ήπειρος προκείμενου να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις.
Βασικό θέμα συζήτησης, σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο, ήταν πως θα μπορούσε να μεγαλώσει το ΑΕΠ αναβαθμίζοντας τα αναπτυξιακά μοντέλα για κάθε περιφέρεια ξεχωριστά.
Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως από τη συζήτηση με τον κ. Στουρνάρα, έγινε απολύτως σαφές ότι το νέο μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει η Ήπειρος είναι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που ακολουθείται μέχρι σήμερα, γιατί αποδεδειγμένα όσα έκανε και εξακολουθεί να κάνει η Περιφερειακή Αρχή έχουν φέρει χαμηλά ποσοστά απορρόφησης στο ΕΣΠΑ, κι άρα δεν καθιστούν ελκυστική την οικονομία της Ηπείρου.
«Η διαφορά του πως αντιλαμβανόμαστε εμείς την ανάπτυξη της Ηπείρου με το πώς την βλέπει η Περιφερειακή Αρχή απέχει κατά πολύ κι αποτυπώθηκε άλλωστε στον απολογισμό της περασμένης εβδομάδας», υπογράμμισε ο κ. Ριζόπουλος.
Ο ίδιος επισήμανε πως στη συζήτηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τέθηκε και το ζήτημα του σχεδίου ανάκαμψης με τον κ. Στουρνάρα να συμφωνεί πως η κατασκευή δρόμων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας περιοχής είναι εντελώς διαφορετικό από την βελτίωση και συντήρηση οδικών αξόνων για να συντηρείται απλά η οικονομία.
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα των «κόκκινων» δανείων, με τον κ. Ριζόπουλο να ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική μεταχείριση για τους πιο φτωχούς Δήμους της Ηπείρου, όπως αυτοί της Κόνιτσας, του Πωγωνίου, των Φιλιατών και του Γ. Καραϊσκάκη, με τον κ. Στουρνάρα να επιφυλάσσεται να απαντήσει καθώς, όπως είπε, πρέπει πρώτα να προχωρήσουν συνολικά τα «κόκκινα» δάνεια και μετά να εξεταστούν επιμέρους προβλέψεις, οι οποίες θα αφορούν το σύνολο της χώρας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου
Ο εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης, Φίλιππος Παππάς, αναφέρθηκε σε καταγγελίες – παρατηρήσεις που φτάνουν από πολίτες της Ηπείρου στην παράταξη.
Αναφορικά με το αίτημα κατάργησης των δασικών χαρτών στους Δήμους Ν. Σκουφά και Γ. Καραϊσκάκη και την επιστολή που έστειλαν οι δύο δήμαρχοι στο αρμόδιο υπουργείο, ο κ. Παππάς τόνισε πως χρήζει αξιολόγησης…
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής αλλά και μέλη της παράταξης με την Επιτροπή Αγώνα του δήμου Σουλίου, σχετικά με τις μονάδες βιοαερίων, κατά την οποία τους προέτρεψε να απευθυνθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Για τις απευθείας αναθέσεις που γίνονται από την Περιφέρεια ανέφερε ότι εγείρεται πολιτικό και ηθικό θέμα, όταν τα ίδια πρόσωπα παίρνουν συνεχώς τα έργα.