Δίνουμε το στίγμα της αισιοδοξίας για την προοπτική που μας περιμένει

on .

TASOYLAS KOSTAS BOYLH 12 4 21
• «Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας ως Βουλή των Ελλήνων και να τιμήσουμε με τον δικό μας τρόπο το ξέσπασμα της Επαναστάσεως, τους δύο αιώνες που μεσολάβησαν, αλλά και να δώσουμε το στίγμα της αισιοδοξίας για την προοπτική που μας περιμένει».
Αυτό μεταξύ άλλων, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου, ενόψει των εγκαινίων της έκθεσης «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» στις 19 Απριλίου  με την ευκαιρία του πανηγυρικού εορτασμού των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
 Σε δύο μνημειακούς χώρους 
Η Έκθεση αναπτύσσεται στους δύο πιο μνημειακούς χώρους του Μεγάρου της Βουλής, στο Περιστύλιο της Ολομέλειας και στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», πρώην Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών. 
Μέσα από σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειογραφικές προσεγγίσεις, το εκθεσιακό αφήγημα αξιοποιεί το πολιτισμικό απόθεμα του Κοινοβουλίου, με επίκεντρο δύο μοναδικά ιστορικά σύνολα, εικόνας και λόγου, αντιστοίχως: αφενός, τη Ζωφόρο της Επανάστασης και τα Μετάλλια των Ηρώων, δηλαδή τον τοιχογραφικό διάκοσμο που κοσμεί την Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών, με 20 παραστάσεις πολεμικών και πολιτικών-διπλωματικών γεγονότων από το 1821 (κήρυξη του Αγώνα) έως το 1833 (άφιξη του Όθωνα), και με 14 προσωπογραφίες ηρώων, που φιλοτεχνήθηκαν περί τα 1842-43• αφετέρου, τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, εμβληματική αρχειακή συλλογή της Βιβλιοθήκης της Βουλής, αποτελούμενη από τριάντα οκτώ κώδικες και δέκα χιλιάδες λυτά έγγραφα της περιόδου 1821-1832. 
Αναφερόμενος στην έκθεση ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «είναι ένα υλικό που προέκυψε αφού καταφέραμε να δαμάσουμε το άφθονο ιστορικό υλικό που διαθέτουμε. Η ιστορία, όταν εξελίσσεται είναι ατίθαση, δυσήνιος. Όταν ο ιστορικός, ο αρχαιολόγος, ο επιμελητής, ο πολιτικός προσπαθεί να βάλει σε τάξη το υλικό της ιστορίας, καλείται να δαμάσει κάτι το οποίο, όταν εδημιουργείτο, ήταν εξαιρετικά ατίθασο, εξελισσόμενο, απρόβλεπτο. Νομίζω πως η Βουλή των Ελλήνων, με τους εξαιρετικούς επιστήμονές της και την Οργανωτική της Επιτροπή, κατάφερε αυτό το υλικό να το τιθασεύσει. Κατάφερε να κάνει μια δουλειά κυρίως αφαιρετική…».
 Αξιομνημόνευτες απεικονίσεις 
Παράλληλα, έκανε λόγο για «υποδειγματική απεικόνιση τιμής γι’ αυτούς τους δύο αιώνες αλλά και της αφετηρίας τους, η οποία θα αποτελέσει, κατά τη γνώμη μου, και μια από τις πιο παραστατικές, τις πιο αξιομνημόνευτες, τις πιο κολακευμένες από την κριτική -και το προεξοφλώ αυτό- απεικονίσεις της πορείας μας τα 200 αυτά χρόνια και κυρίως του πώς ξεκίνησε αυτή η πορεία μας».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Κ. Τασούλας σημείωσε ότι «η γνώση και η πληροφορία για το ’21 και όλες αυτές οι εκδηλώσεις που οργανώνουμε είναι ένα καταπληκτικό κέντρισμα και γνώσης αλλά και αναζήτησης, μέσα από το οποίο ο σύγχρονος Έλληνας θα καταλάβει από πού ξεκίνησε, πόσο δύσκολα ξεκίνησε, άρα ότι είναι στο χέρι του, αφού ξεκίνησε τόσο δύσκολα, να προχωρήσει και να έχει την επιτυχία που όλοι θέλουμε για το μέλλον».
Με τρεις τρόπους
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής «όλη αυτή η Έκθεση θα εκδηλωθεί με τρεις τρόπους: Θα εκδηλωθεί ζωντανά, δηλαδή θα μπορεί ο καθένας ερχόμενος εδώ, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να το καμαρώσει, να το αντικρίσει. Θα εκδηλωθεί διαδικτυακά, που είναι της εποχής η μέθοδος, και τρισδιάστατα και εκπαιδευτικά, αλλά και ψυχαγωγικά. Και θα εκδηλωθεί και μέσω ενός βαρύτιμου, ποιοτικά εντυπωσιακού καταλόγου, ο οποίος θα περιλάβει στις πεντακόσιες σελίδες του όλη αυτήν την αποτύπωση και θα μείνει ως παρακαταθήκη σε κάθε σπίτι, σε κάθε φίλο της Ιστορίας, για να το θυμάται και για να το επισκέπτεται».
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν ακόμη  η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η Καθηγήτρια Ιστορίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Εποπτείας της Έκθεσης κ. Μαρία Ευθυμίου και η Επιμελήτρια της Έκθεσης, Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης της Βουλής, κ. Μαρία Καμηλάκη.