Δήμος και Περιφέρεια έκαναν λάθη στο έργο οδοφωτισμού!

on .

KALOGIANNH TATIANA 15 9 20

• Σε μία σειρά από λάθη τόσο της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων όσο και της Περιφέρειας Ηπείρου όσον αφορά στο έργο ενεργειακής αναβάθμισης του αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών οφείλεται το σημερινό «πισωγύρισμα» με την Αρχή Ελέγχου Προδικαστικών Προσφυγών να απαιτεί αλλαγές στους όρους δημοπράτησης της σημαντικής κατά τα άλλα παρέμβασης.
Αυτό τόνισε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε μία σειρά από άλλα θέματα της πόλης όπως το νέο Δημαρχείο, το Πάρκο Πυρσινέλλα και η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας.
 «Είχαμε προειδοποιήσει...»
«Η Αρχή Ελέγχου Προδικαστικών Προσφυγών στην οποία προσέφυγαν κάποιοι ενδιαφερόμενοι για το έργο του οδοφωτισμού, επισημαίνει ελλείψεις ίδιες με αυτές που είχαμε επισημάνει εμείς από τον Μάιο του 2020», ανέφερε χθες η κ. Καλογιάννη και πρόσθεσε: «Σήμερα, όλοι αποδέχονται ότι πρέπει ‘να θεραπευτούν άμεσα όλες οι πλημμέλειες’, ότι δηλαδή απαιτούνται επαναδιατυπώσεις στους όρους δημοπράτησης και ουσιαστικές συμπληρώσεις στην τεκμηρίωση του τεχνικού αντικειμένου».
Έκανε αναλυτική αναφορά στις ενέργειές της ως αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων αλλά και στις παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε προς τη Δημοτική Αρχή ως επικεφαλής παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες, όπως είπε, ουσιαστικά έπεσαν στο κενό! Κατηγόρησε δε τη Δημοτ. Αρχή, μεταξύ άλλων, ότι υποτίμησε το Δημοτικό Συμβούλιο και τις υπηρεσίες του Δήμου, ότι εκχώρησε τα πάντα που σχετίζονται με τη δημοπράτηση του έργου στην Περιφέρεια, ενώ είπε ότι ήταν λάθος της «που προσέφυγε σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον των δημοτικών συμβούλων που είχαν ενστάσεις για την πρακτική της και ιδιαίτερα σε εμένα προσωπικά».
 Για την Περιφέρεια...
Στην Περιφερειακή Αρχή η Τατιάνα Καλογιάννη καταλόγισε δύο λάθη. Πρώτον ότι δεν αναγνωρίζει πως η παράταξή της ήταν εκείνη που στήριξε τη Δημοτική Αρχή για να προχωρήσει το έργο τον Οκτώβριο του 2019 και που προσπάθησε να την βοηθήσει και να την προφυλάξει με τις παρατηρήσεις της τον Μάιο του 2020 και δεύτερον ότι επιρρίπτει ευθύνες στην ίδια ότι δεν συνέβαλε στην ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού και στην υλοποίηση ενός έργου χωρίς μελέτες. «Η Περιφερειακή Αρχή όφειλε να γνωρίζει ότι η παράταξη Ιωάννινα_2023 είναι δημοτική παράταξη του Δήμου Ιωαννιτών και καταθέτει τις απόψεις της στη Δημοτική Αρχή και ελέγχει τη Δημοτική Αρχή. Δεν έχει δε, καμία πρόθεση ή αρμοδιότητα ή δικαιοδοσία να καταθέτει παρατηρήσεις και συμβουλές για οποιαδήποτε ενέργεια, οποιουδήποτε άλλου φορέα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 Δημαρχείο, Πλατεία κ.α.
Η Τατιάνα Καλογιάννη αναφέρθηκε χθες και σε άλλα ζητήματα της πόλης. Συγκεκριμένα, αναγνώρισε την ανάγκη για ένα σύγχρονο κτίριο στέγασης όλων των δημοτικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων του Δήμου επισημαίνοντας πως πρέπει να μελετηθεί κατά προτεραιότητα η λύση του ΚΕΠΑΒΙ. Για δε το κτίριο της οδού Δομπόλη, πρότεινε να αξιοποιηθεί για τη στέγαση καλλιτεχνικής δημιουργίας, στα πρότυπα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος λέγοντας πως δεν προσφέρεται για Δημαρχείο.
Παράλληλα, χαρακτήρισε παρωχημένη την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, λέγοντας πως αφορά επί της ουσίας έναν καλό «καθαρισμό» και πρότεινε να διακηρυχθεί ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από τον οποίο θα προκύψει ο ενδεδειγμένος χαρακτήρας της παρέμβασης με όλες τις προδιαγραφές. Για την Πλατεία Πύρρου η κ. Καλογιάννη είπε πως η Δημοτική Αρχή χρειάστηκε δύο χρόνια για να αποφασίσει ότι το έργο της ανάπλασης θα προχωρήσει ως έχει, ενώ για τα εγκαταλειμμένα κτίρια της πόλης σημείωσε ότι πρέπει να διακηρυχθεί άμεσα ένας διεθνής διαγωνισμός ιδεών ώστε να γίνει η καταγραφή και αποτύπωσή τους και να κατατεθεί ένας πλήρης σχεδιασμός με τη χρήση τους. 
Όσον αφορά, τέλος, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έκανε λόγο για τυχαία, πρόχειρη και όχι προγραμματισμένη και έγκαιρη αντιμετώπιση των θεμάτων εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας ότι τη διασώζει το γεγονός πως παρατάθηκε η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων, διαφορετικά δεν θα υπέβαλλε καμία προς χρηματοδότηση!
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ