Εξαγορά ψήφων στην Αλβανία από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος!

on .

TIRANA

• Την ώρα που στην Αλβανία η προεκλογική περίοδος μπαίνει στην τελική ευθεία, η Διεθνής Διαφάνεια και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας και Διαμεσολάβησης με έκθεσή τους περιγράφουν με «μελανά χρώματα» το βαθμό διαφθοράς στη χώρα, από την οποία επηρεάζεται άμεσα και η εκλογική διαδικασία.

«Η ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, δημοσιών υπαλλήλων και ομάδων οργανωμένου εγκλήματος για αγορά ψήφων στις τοπικές και κοινοβουλευτικές εκλογές σε αντάλλαγμα τη χρήση δημόσιων θεσμών για αποκόμιση ιδιωτικού κέρδους», επισημαίνει η έκθεση. Η Έκθεση «κόλαφος» δεν αναμένεται βέβαια να «κλονίσει» τον Έντι Ράμα, επί θητείας του οποίου η διαφθορά έχει ξεπεράσει κάθε όριο αφού ψηφίζονται νόμοι κατά παραγγελία, ωστόσο αποτελεί ένα προμήνυμα για το τι πρόκειται να συμβεί την προεκλογική περίοδο που διανύεται στην Αλβανία. Ήδη υπάρχουν ζητήματα που προκαλούν αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, ενώ από τις εκλογές η Ελληνική Μειονότητα καλείται να εκπροσωπηθεί μέσα από τις λίστες των μεγάλων κομμάτων και συγκεκριμένα από το Συνασπισμό της Αντιπολίτευσης στον οποίο μετέχει και το Κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ).

Συνάντηση Ν. Δένδια με ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ

Χθες ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλης Κάγιος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Χειμάρρας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Φρέντι Μπελέρη, επισκέφθηκαν τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέματα της Ελληνικής Μειονότητας.

«Η Ελλάδα σταθερά στο πλάι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία», ανέφερε σε ολιγόλογη ανάρτησή του το Υπουργείο Εξωτερικών. Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, αποτελεί από χθες αντικείμενο ευρείας συζήτησης στην Αλβανία, ενώ αναμένεται να ληφθεί υπόψη και από τους θεσμούς της Ε.Ε. ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε αυτή γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένους νόμους που συντάχθηκαν κατά παραγγελία (!), όπως αυτοί για το θέατρο, τα οπτικοακουστικά μέσα, τα τυχερά παιχνίδια, την λαχειοφόρο αγορά, τον αυτοκινητόδρομο Μilot- Balldre, την Αλβανική Αεροπορική Εταιρεία, κ.α..

«Το κύριο μέλημα παραμένουν οι κατά παραγγελία νόμοι, οι οποίοι διευκολύνουν τα συστήματα διαφθοράς υψηλού βαθμού. Τα δίκτυα πελατών παραγγέλνουν νόμους για ανεπιθύμητες επενδύσεις, οι οποίες εγκρίνονται με απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, παραβιάζοντας άλλους κανόνες, διαδικασίες και κανόνες στη διακυβέρνηση» δήλωσε ο Gjergi Vurmo ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Η ίδια η Έκθεση σημειώνει ότι «την τελευταία δεκαετία, η συνεργασία μεταξύ της πολιτικής, των επιχειρήσεων και του οργανωμένου εγκλήματος ενισχύθηκε, μια συνεργασία που έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της τα τελευταία χρόνια.

Οι κυβερνητικές συμβάσεις για τις επιλεγόμενες επιχειρήσεις που σχετίζονται με εξέχοντες δημόσιους αξιωματούχους, έχουν οδηγήσει σε κακή διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, την απώλεια ζωής και την αύξηση των χρηματοοικονομικών χρεών, τα οποία επιβαρύνουν τους Αλβανούς φορολογούμενους».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η απομάκρυνση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή πριν δύο χρόνια, διευκόλυνε την υιοθέτηση προσαρμοσμένων νόμων. Να σημειωθεί ότι έκθεση αποτελεί τμήμα του έργου «Τερματισμός της ατιμωρησίας υψηλού βαθμού ή πολιτική διαφθορά στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία», που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. «Αλβανικά» σημεία στην Κόνιτσα κατά τη Google

H εσωτερική κατάσταση στην Αλβανία και τα προβλήματα που γενικά αντιμετωπίζει δεν την εμποδίζουν να επεκτείνει συνεχώς το εύρος της προπαγάνδας της. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το e- konitsa. blogspot, κάτοικοι της Κόνιτσας σε αναζήτηση που έκαναν στην εφαρμογή Google maps, δύο σημεία μέσα στην Κόνιτσα παρουσιάζονται ως Αλβανικά: Πρόκειται για την Κεντρική Πλατεία και το «σπίτι της Χάμκως»!