875 εκατ. ευρώ μέσω ΕΤΕπ για «Ηλέκτρα» και «Αντ. Τρίτσης»

on .

MHTSOTAKHS 18 3 2021

• Την υπογραφή δύο συμβάσεων, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν «πράσινες» πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με κεφάλαια ύψους 875 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, παρακολούθησαν χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer.
Οι δύο συμβάσεις υπογράφηκαν, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, από τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ αρμόδιο για την Ελλάδα Christian Kettel Thomsen και τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Δημήτρη Σταμάτη.
Η πρώτη σύμβαση αφορά την παροχή 375 εκ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ». Το πρόγραμμα επιβλέπεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικά κέντρα ώστε να καταστούν αποδοτικότερα.
Στόχος του «ΗΛΕΚΤΡΑ» είναι να εξοικονομηθούν 230.000 MWh την επόμενη πενταετία, γεγονός που θα μειώσει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το πρόγραμμα εντάσσεται στον ευρύτερο στόχο που έχει τεθεί για ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας μέσω της αναβάθμισης 600.000 κτισμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών, έως το τέλος της δεκαετίας.
Η δεύτερη σύμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αφορά την παροχή 500 εκ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τις ανάγκες του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο επιβλέπεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και έχει ως στόχο την κατασκευή σημαντικών έργων σε Δήμους και Περιφέρειες ανά την Ελλάδα, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Τα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, τομείς όπως το περιβάλλον και η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Εστιάζουν σε αναβάθμιση των υποδομών, από την ύδρευση και αποχέτευση μέχρι την οδοποιία και οδική ασφάλεια, καθώς και την αστική αναζωογόνηση.