Σε δημόσια διαβούλευση το Ν/Σ για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

on .

EKLOGES KALPH XERI

• Το Νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση ο Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης και ο αναπλ. Υπουργός Στ. Πέτσας, στο πλαίσιο της αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπέρ του συμφέροντος των πολιτών.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, επιχειρείται η επαναφορά της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας με την κατάργηση της λεγόμενης «απλής αναλογικής» που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία τους.
Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το Σχέδιο Νόμου, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, έως τις 18 Μαρτίου, συνοψίζονται στα παρακάτω:
- Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.
- Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων.
- Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφο.
- Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.
- Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
- Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.