Υπόψιν του νέου Ηπειρώτη Υφυπουργού περιβαλλοντικά ζητήματα του Ν. Ιωαννίνων

on .

AMYRAS ELISAF 18 1 21

• Τις πρώτες του επαφές με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του Νομού Ιωαννίνων με τη νέα του ιδιότητα, αυτή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, είχε το Σαββατοκύριακο ο βουλευτής Γ. Αμυράς, ο οποίος ενημερώθηκε για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής που αναζητούν λύσεις.
Συναντήσεις είχε τόσο με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, όσο και με τους δημάρχους των οκτώ Δήμων: Μ. Ελισάφ (Ιωαννιτών) Χρ. Ντακαλέτση (Δωδώνης), Ν. Εξάρχου (Κόνιτσας), Κ. Καψάλη (Πωγωνίου), Γ. Σουκουβέλο (Ζαγορίου), Μιχ. Πλιάκο (Ζίτσας), Κ. Τζαφέα (Μετσόβου) και Ι. Σεντελε (Β. Τζουμέρκων).

Στο δημαρχείο Ιωαννίνων
Εκτενής ήταν η συζήτηση μεταξύ του δημάρχου Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά για την λίμνη και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται, τόσο για την αναβάθμιση του οικοσυστήματος όσο και για την ανάδειξη της παραλίμνιας ζώνης.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Υφυπουργό για το αίτημα ίδρυσης και λειτουργίας Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ενώ συζήτηση έγινε και για την πρόταση ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα καθώς η διαχειριστική μελέτη έχει κατατεθεί για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
«Είχαμε την δυνατότητα να συνεργαζόμαστε αρμονικά όλο το προηγούμενο διάστημα και πάντα ο κ. Αμυράς ήταν πρόθυμος να βοηθήσει για την προώθηση θεμάτων του Δήμου μας. Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε τα προβλήματα του Δήμου αλλά και τα ζητήματα της δικής του αρμοδιότητας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο δήμαρχος.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι από τη νέα του θέση θα βοηθήσει ώστε να προωθηθούν θέματα της πόλης και της περιοχής ενώ ο ίδιος θα είναι σε συνεχή συνεργασία με τον Δήμο.

Και με Στ. Καλογιάννη
Εκτός από τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες, ο Υφυπ. Περιβάλλοντος συναντήθηκε και με τον βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννη, ο οποίος του παρέδωσε υπόμνημα, με τις εκκρεμότητες στο Νομό.
Σ΄ αυτό, ο κ. Καλογιάννης μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής:
- Χωροταξικός / πολεοδομικός σχεδιασμός Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων
Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) για το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων, η οποία έχει καθυστερήσει. Αυτονόητο είναι ότι το ΤΠΣ πρέπει να βασίζεται στο «Ρυθμιστικό Σχέδιο και πρόγραμμα προστασίας περιβάλλοντος Ιωαννίνων», του οποίου η θεσμοθέτηση εκκρεμεί επί δεκαετία…
-Περιβαλλοντική αναβάθμιση λίμνης Παμβώτιδας – Ύδρευση πόλης και οικισμών Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων
Επιτακτική ανάγκη είναι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, που εκκρεμεί επί δεκαετία και πλέον.
- Προστατευόμενες περιοχές
Η συνεισφορά των Φορέων στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών είναι σημαντική, παρά τις λειτουργικές αδυναμίες τους που έπρεπε να είχαν διορθωθεί από καιρό.
- Δασικοί χάρτες
Συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται με τους δασικούς χάρτες και ο κ. Καλογιάννης επεσήμανε τις επιπτώσεις από την πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΕΝ, με την οποία πολλοί ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που ενημερώθηκαν από το Κτηματολόγιο ότι οι εκτάσεις τους είναι δασικές, χάνουν το δικαίωμα υποβολής αντίρρησης στους δασικούς χάρτες.