Έξτρα μόρια για εντοπιότητα σε μικρούς ορεινούς Δήμους

on .

DHMARXEIO ZAGORIOY KEFALA
Πολλά μπορεί να κάνει η Πολιτεία, αν έχει τη θέληση, προκειμένου να βάλει φρένο στη φθίνουσα πορεία ορεινών περιοχών όπως είναι η δική μας. 
Θα πρέπει όμως να εφαρμόσει κατάλληλες πολιτικές δίνοντας κίνητρα, ειδικά σε νέους ανθρώπους, να παραμείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους, στην ύπαιθρο, κρατώντας τον ζωντανό.
Για παράδειγμα, επιβαλλόμενη είναι η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ως τμήμα ευρύτερου νομοσχεδίου, μέσω της οποίας υιοθετείται η επιπλέον μοριοδότηση των μόνιμων κατοίκων μίας περιοχής από αυτές που υπάγονται σε μικρούς ηπειρωτικούς και ορεινούς Δήμους για την πρόσληψη στο Δημόσιο!
Έξτρα μόρια ΑΣΕΠ!
Το ζήτημα είχε θέσει εδώ και καιρό με παρέμβασή της η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, ζητώντας την αυξημένη μοριοδότηση της εντοπιότητας στις διαγωνιστικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη υπαλλήλων σε Δήμους με ιδιαίτερα δυσμενή γεωμορφολογικά, πληθυσμιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Τέτοιοι είναι οι περισσότεροι στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων αλλά και γενικότερα στην Ήπειρο. 
Τελικά, η παρέμβαση της κ. Κεφάλα έπιασε τόπο, καθώς η απάντηση επί του σχετικού αιτήματός της ήρθε από το υπουργείο Εσωτερικών, με το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στη Βουλή, υιοθετώντας την επιπλέον μοριοδότηση των μονίμων κατοίκων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Η Μαρία Κεφάλα
 Απαραίτητη προϋπόθεση για να τύχει ένας ενδιαφερόμενος της ευνοϊκής μεταχείρισης από τον ΑΣΕΠ με έξτρα μοριοδότηση είναι να βεβαιώνεται η μόνιμη κατοικία του βάσει φορολογικής δήλωσης. Παράλληλα, οι προσληφθέντες που συμμετέχουν σε γραπτό διαγωνισμό και μοριοδοτούνται, θα έχουν την υποχρέωση δεκαετούς θητείας στις εν λόγω θέσεις. 
Ο Νομός Ιωαννίνων ανήκει σ’ εκείνους για τους οποίους θα ισχύσει η σχετική διάταξη, με τη Μαρία Κεφάλα να δηλώνει την ικανοποίησή της, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε χθεσινή της ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή έρχεται ταυτόχρονα να λειτουργήσει ενισχυτικά και υποστηρικτικά, όχι μόνο για την κάλυψη κενών θέσεων σε δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και για τις ίδιες τις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές που ερημώνουν λόγω των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών.
 ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ