Επανέρχεται από τον Στ. Καλογιάννη το πρόγραμμα «1% για την Τέχνη»

on .

KALOGIANNHS MASKA 21 10 2020

• Θετική ανταπόκριση από την Πολιτεία συνάντησε η πρόταση για εφαρμογή του προγράμματος «1% για την Τέχνη» που επανέφερε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης. Το πρόγραμμα αφορά τη χρηματοδότηση δημιουργίας και εγκατάστασης έργων τέχνης σε δημόσια κτίρια και στον περιβάλλοντα χώρο αυτών. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται εδώ και μια εικοσιπενταετία από τη σχετική νομοθεσία, εκ του προϋπολογισθέντος κόστους κατασκευής κάθε νέου δημόσιου κτιρίου, ποσοστό 1% πρέπει να διατίθεται για την τέχνη.
Σκοπός του προγράμματος είναι, σύμφωνα με τον Γιαννιώτη βουλευτή και πρ. υπουργό, να θέσει τους καλλιτέχνες (ζωγράφους, γλύπτες, χαράκτες), σε διαδικασία σχεδιασμού και να εμπλουτίσει τα δημόσια κτίρια με έργα τέχνης. Στη διαδικασία εμπλέκονται όχι μόνον καλλιτέχνες αλλά και πολεοδόμοι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες τοπίου και άλλες ειδικότητες. Με αυτό τον τρόπο η τέχνη συνδέεται στενά με τον σχεδιασμό των πόλεων και τον δημόσιο χώρο, οι καλλιτέχνες βοηθούνται να αναδείξουν το έργο τους, ιδιαίτερα στη σημερινή πολύ δύσκολη περίοδο που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του COVID-19 και, παράλληλα, ωφελούνται τα δημόσια κτίρια και οι πόλεις. Υπενθυμίζει δε πως αντίστοιχα προγράμματα εφαρμόζονται με επιτυχία σε πολλές χώρες, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εδώ και δεκαετίες.
Η απάντηση Μενδώνη
Απαντώντας στον κ. Καλογιάννη, η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα καλλιτεχνικού σχεδιασμού και εμπλουτισμού των δημοσίων κτηρίων και παράλληλα της ενίσχυσης των καλλιτεχνικής δημιουργίας επαγγελματιών του χώρου του πολιτισμού, λόγω και των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19, προετοιμάζει σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης προς τα συναρμόδια και συνερωτώμενα Υπουργεία, με σκοπό την εφαρμογή του προγράμματος “1% για την Τέχνη” και την αισθητική ανανέωση αστικών περιοχών και δημοσίων χώρων».